ZORUNLU ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI KANUNİ Mİ?

A)BUGÜNE KADAR UYGULAMA NASILDI?

1-Bugüne kadar elektronik fatura ve elektronik deftere geçiş talebinde bulunan mükellefleri kapısında bekletip çoğuna izin vermeyen Maliye Bakanlığı, birden bire fikir değiştirdi ve bazı mükelleflere elektrik fatura düzenleme zorunluluğu getirdi.

2-Maliye Bakanlığı, 28.06.2012 tarihinde yayınlamış olduğu 416 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Tebliğde belirlenen şartları yerine getiren mükelleflere elektronik fatura düzenlemesinden yararlanmak için başvuruda bulunma imkânı getirmiştir. Ancak bu şartları tamamlamak yetmiyor, Maliye Bakanlığının bu başvuruyu onaylaması gerekiyor.

B) BEŞ AY SONRA NE OLACAK?

1- Uygulama Bazı Mükellefler için Zorunlu Hale Geldi:

a) Maliye Bakanlığı birdenbire fikir değiştirerek bugüne kadar elektronik fatura gönderme ve alma mükellefin talebine bağlı iken bazı mükellefler için uygulama zorunlu hale getirildi.

b) Bazı mükelleflere Elektronik Fatura Düzenleme zorunluluğu getirilirken bunlardan mal alanlar da kapsama alınarak “Katma Değer Vergisinde Sakıncalı Mükellefler –Kod’a Alınanlar listesi” yanında “Elektronik Sakıncalı mükellefler listesi” adında ikinci bir listemiz daha oldu.

C) ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI KİMLER İÇİN ZORUNLU?

Maliye Bakanlığı yayınlamış olduğu 421 Sıra Nolu Vergi Usul Genel Tebliği ile aşağıda belirtilen mükellefler için elektronik fatura düzenleme zorunluluğu getirildi.

1-Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan mükellefler,

2-2011 yılı brüt satış hasılatı 25 milyon olup, 2011 yılında Madeni yağ lisansına sahip olanlardan 1 liralık da olsa (Örneğin bir çiklet almış) mal almış olan mükellefler,

3-Özel Tüketim vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları( Kolalı gazozlar, bira, köpüklü şaraplar, alkollü içkiler, likörler, diğer alkollü içecekler, cin, votka, rakı, likör, puro, sigara, tütün ) imal veya ithal edenler,

4-2011 yılında brüt satış hasılatı 10 milyon lira olup, kolalı gazoz, içki sigara imal ve ithalatçısından 1 liralık da olsa 2011 yılında mal almış olanlar,

5-Elektronik fatura düzenleme kapsamına alınan mükelleflerin birbirleri ile yaptıkları mal alış ve satışlarında elektronik fatura düzenlenmek zorunda.

6-Kendi isteği ille mükellef elektronik fatura uygulaması kapsamına girmek isterse gerekli şartları yerine getirmesi ve Maliye Bakanlığının kabul etmesi halinde elektronik fatura düzenleyebilecektir.

D)ZORUNLU OLARAK ELEKTRONİK BELGE DÜZENLEME -ALMA UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

a)Elektronik fatura kapsamına alınan mükellefler, 2013 takvim yılında 1.9.2013 tarihi itibariyle gireceklerdir.

b)Elektronik defter uygulaması ise, 2014 yılında 1.9.2014 tarihi itibariyle geçilmek zorundadır.

E)ŞİRKETİMİZ ARACI MOLA VERDİĞİ YERDE SERVİS İSTASYONUNDAN BİR SİGARA VE CİKLET ALMIŞ, BU ŞİRKETİN MADENİ YAĞ LİSANSI VARMIŞ. ŞİRKETİMİZ DE Mİ ELEKTRONİK FATURA DÜZENLEYECEK?

EVET, MADENİ YAĞ LİSANSINA SAHİP OLANLAR İLE GAZOZ, BİRA, AKOLLÜ İÇKİ, SİGARA VE TÜTÜN İMAL VE İTHALATÇILARINDAN mal alanlar, almış olduğu malın tutarı 1 lira dahi olsa, 2011 yılı satış hasılatı sigara ve içki satıcılarından mal alanlar için 10 milyon, madeni yağ satıcısından mal alanlar için 25 milyon lirayı geçmesi halinde 1.9.2013 tarihinden itibaren elektronik fatura, 1.9.2014 tarihinden itibaren elektronik defter tutacaklardır. Satın alınan malın madeni yağ, sigara ve tütün olması şart değildir. Bir çiklet dahi alsanız yeterlidir.

F)ŞİRKETİMİZ YAĞ SEKTÖRÜNDE, İÇKİ VE SİGARA SATIŞI SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMİYOR. BİZ DE Mİ KAPSAMA DÂHİL OLACAĞIZ?

Madeni yağ lisansına sahip olan mükellefler ile alkollü içki ve sigara imal ve satıcılarından mal alanların elektronik fatura kapsamına girmesi için madeni yağ sektöründe veya alkol ve sigara sektöründe faaliyette bulunma şartı aranmıyor, çünkü bu şirketlerden mal alanların faaliyet alanı önem arz etmiyor. Hangi alanda olursa olsun kapsama giriyor.

G)2011 YILINDA MAL ALANLAR KAPSAMA ALINIRKEN, 2012 VE 2013 YILINDA MAL ALANLARIN KAPSAMA ALINMASI HAKSIZLIK DEĞİL Mİ?

Maliye Bakanlığının elektronik fatura düzenleme zorunluluğu getiren Tebliği, 14.12.2012 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanmıştır.

Madeni yağ lisansına sahip olan şirketler ile alkol ve sigara imal ve ithal eden şirketlerden 2011 yılında mal alan şirketler elektronik fatura düzenleme kapsamına alınırken 2012 ve 2013 yılında mal alanların kapsama alınmaması haksızlık ve eşitsizlik değil mi?

H)ZORUNLU ELETRONİK FATURA UYGULAMASI KAYITDIŞILIĞIN ÖNLENMESİ AMACIYLA GETİRİLDİĞİ SÖYLENİYOR.

Maliye Bakanlığınca düzenlenen tebliğlerde, elektronik fatura uygulamasının kayıtdışılığın önlenmesi amacıyla getirildiği söyleniyor.

Öyleyse, zorunlu elektronik fatura düzenleme kapsamına alınan mükelleflerden 2011 yılında 1 liralık da olsa mal alanlar, kayıt dışı çalışan riskli mükellef kapsamında kabul edilirken, bu mükelleflerden 2012 ve 2013 yılında milyonlarca liralık mal alan mükellefler riskli mükellef olmuyor mu? 2011 yılından sonra ülkemizde kayıt dışılık ortadan kalktı mı?

I) ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI YENİ BİR “KOD LİSTESİ” YARATMIYOR MU?

Maliye Bakanlığı, “58 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri” ekinde;

a)5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu Kapsamında Madeni Yağ Lisansına Sahip Mükellefler Listesi,

b)4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na Ekli (III) sayılı Listedeki Malları İmal, İnşa, veya İthal Eden Mükellefler Listesi,

Yayınlamış bulunmaktadır.

Tebliğe göre, sadece 2011 yılında, bu listelerde yer alan mükelleflerden mal alan ve aynı yıl brüt satış hasılatı belirlenen tutarı aşan mükellefler, elektronik fatura düzenleme kapsamına alınmıştır. 2012 ve 2013 yılında mal alanlar kapsama alınmamıştır.

Bu nedenle piyango 2011 yılında mal alanlara çarptı.

Ancak, 2012 ve 2013 yılında listedeki mükelleflerden mal alanların yeni bir tebliğ ile kapsama alınmayacağını Maliye Bakanlığı garanti veriyor mu? Biz duymadık.

Bildiğiniz gibi Katma Değer Vergisi iade uygulamasında Maliye Bakanlığınca uygulanan bir sakıncalı mükellefler “Kod Listesi “ var. Bu listeye giren mükelleflerden mal alan mükellefler de “Kod Listesi”’ne alınıyor. Dolayısıyla bu şirketlerden mal alanlara KDV iadesi yapılmadığından bu mükelleflerden kimse mal almamaktadır. Dolayısıyla “KDV Kod Listesi” uygulaması mükellefin ticari hayatını olumsuz etkiliyor.

Aynı durumun burada da ortaya çıkacaktır. Çünkü iki listede yer alan şirketlerden mal alan mükelleflerin Maliye Bakanlığı’nca yayınlanacak yeni bir tebliğ ile elektronik fatura alma-verme kapsamına alınabileceği şüphesiyle bu mükelleflerden mal almama yolunu seçebilecektir. Böylece KDV’den sonra ikinci bir sakıncalı mükelleflere ait “Kod Listesi” oluşmuş olacaktır. Oysa kayıt dışılığı önlemek istiyorsak yapmamız gereken belli limitleri aşan tüm mükelleflerin, hiç bir ayırım yapılmadan elektronik fatura düzenleme kapsamına alınmasıdır. Anayasamızın eşitlik ilkesi de bunu gerektirir.

İ)ELEKTRONİK FATURA UYGULAMASI KAPSAMINDA OLMAYANLARA YAPILAN SATIŞLARDA NE YAPILACAK?

Elektronik fatura uygulama zorunluluğu getirilen mükellefler, uygulamaya kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.  

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları