Vatandaş Tüketti Ekonomi Büyüdü

Türkiye ekonomisi yılın ilk 3 ayında reel olarak yüzde 2,3 büyüdü. Bu büyümede, vatandaşın yüzde 4,5 artan tüketim harcamaları dikkat çekici etki yaptı. TL’nin değer kaybetmesinden etkilenen ihracat ise etkisiz kaldı.



Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu (TÜ­İK), 2015 yı­lı­nın bi­rin­ci çey­re­ğiy­le (ocak, şu­bat, mart) il­gi­li gay­ri sa­fi yur­ti­çi ha­sı­la (GSYH) so­nuç­la­rını açık­la­dı. So­nuç­lar, va­tan­da­şın tü­ke­ti­mi­nin et­ki­siy­le tah­min­le­ri aşan bir re­el bü­yü­me­yi or­ta­ya koy­du. Ay­rı­ca hı­zı dü­şük ol­sa da eko­no­mi 22 çey­rek­tir ke­sin­ti­siz bü­yü­yor.

GSYH 433,2 mil­yar li­ra

Yı­lın ilk 3 ayın­da re­el bü­yü­me ora­nı yüz­de 2,3 ol­du. Bu ra­kam ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­min­de yüz­de 4,9’du. 2015 yı­lı­nın ilk 3 ayın­da sa­bit fi­yat­lar­la GSYH 30, 1 mil­yar li­ra olur­ken, bu ra­kam ca­ri fi­yat­lar­la yüz­de 7,8 ar­tış­la 443,2 mil­yar li­ra­ya çık­tı.

Dev­le­tin tü­ke­ti­mi az

Do­lar ba­zın­da ise GSYH ilk 3 ay­da TL’­de ya­şa­nan kay­bın da et­ki­siy­le yüz­de 2,9 düş­tü ve 180,5 mil­yar do­la­ra indi. So­nuç­la­ra gö­re yı­lın ilk 3 ayın­da­ki bü­yü­me­nin te­mel ne­de­ni, va­tan­da­şın tü­ke­ti­min­de­ki şa­şır­tan ar­tış ol­du. İlk 3 ay­da va­tan­da­şın ni­ha­i tü­ke­ti­mi re­el ola­rak yüz­de 4,5 art­tı. Bu ra­kam ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­min­de yüz­de 2,6 idi. Va­tan­da­şın tü­ke­tim har­ca­ma­la­rı kap­sam­da yur­ti­çi tü­ke­tim ise yüz­de 3,7 ol­du. Bu ra­kam da ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­min­de yüz­de 2,9’du. Dev­le­tin ni­ha­i tü­ke­tim har­ca­ma­sı ise yüz­de 2,5 arttı. Bu  kap­sam­da üc­ret ve ma­aş­lar yüz­de 2,2 yük­sel­di.

Ya­tı­rım­larda kı­pır­da­ma

Ya­tı­rım (gay­ri sa­fi sa­bit ser­ma­ye olu­şu­mu) har­ca­ma­la­rın­da ise top­lam­da hiç ar­tış ol­ma­dı ama özel sek­tö­rün du­ru­mu dik­kat çek­ti. Ge­nel ya­tı­rım har­ca­ma­la­rın­da re­el ola­rak top­lam­da yüz­de 0 bü­yü­me olur­ken, ka­mu­da yüz­de 10,2’lik ge­ri­le­me gö­rül­dü. Özel sek­tö­rün ya­tı­rım har­ca­ma­la­rı ise re­el ola­rak yüz­de 1,9 art­tı. Bu du­rum, uzun za­man­dır ya­tı­rım­dan uzak du­ran özel sek­tö­rün ar­tan ye­ni­len­me ih­ti­ya­cı için ha­re­ke­te geç­ti­ği­ni de gös­te­ri­yor.

İh­ra­ca­tın kat­kı­sı ol­ma­dı

Son yıl­lar­da eko­no­mi­ye bü­yük des­tek ve­ren ih­ra­cat, yı­lın ilk 3 ayın­da bu gü­cü­nü gös­te­re­me­di. Ge­çen yı­lın ilk 3 ayın­da re­el ola­rak yüz­de 11,1 ar­tan ih­ra­cat bu yı­lın ay­nı dö­ne­min­de yüz­de 0,3 ge­ri­le­di. Ge­çen yı­lın ilk 3 ayın­da yüz­de 0,7 ar­tan İt­ha­lat ise bu yıl yüz­de 4,1 yük­sel­di.

Seçim heyecanı etkiledi

Ekonomi yönetimi, iş dünyası ve uzmanlar ilk 3 aylık büyümeyi farklı noktlarından yorumladı.

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin, beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğini bildirdi.

- Ekonomist Dr. Öztin Akgüç ise seçime giderken ekonominin canlı tutulmaya çalışıldığını, seçimden sonra bu canlılığın devamının zor olduğunu belirtti. Akgüç, "Büyüme yıl sonun yüzde 3'ün dahi altında kalabilir" dedi.

- Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de, şunları söyledi: "İç talep artışı kaynaklı büyüme memnu- niyet vericidir ancak bunun devam edip etmeyeceğini şimdiden kestirmek zor."

- Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, büyüme trendinin gücüne iliş- kin göstergelerin pozitif bölgede kaldığını ve önceki çeyreğe göre de güçlenmeye işaret ettiğini dile getirdi.

Tarım sektörü canlı

Bü­yü­me­ye sek­tö­rel açı­dan ba­kın­ca, birçok alan­da sıkıntı ol­du­ğu gö­rü­lü­yor. Ör­ne­ğin yı­lın ilk 3 ayın­da re­el ola­rak ge­nel sa­na­yi üre­ti­mi yüz­de 0, ima­lat sa­na­yi üre­ti­mi yüz­de 0,8, ti­ca­ret yüz­de 1, ulaş­tır­ma de­po­la­ma yüz­de 1,1 bü­yü­dü. İn­şa­at sek­tö­rü yüz­de 3,5, ma­den­ci­lik yüz­de 8,1 kü­çül­dü. Bu­na kar­şın ta­rım yüz­de 2,7, ban­ka­cı­lık yüz­de 6,7 ve  eği­tim yüz­de 6,3 bü­yü­dü.

AB’de 11’inci olduk

AB üye­si ül­ke­ler ara­sın­da Tür­ki­ye yüz­de 2,3 ile en çok bü­yü­yen 11'in­ci ül­ke ol­du. AB'de en hız­lı bü­yü­me­yi yüz­de 4,2 ile Çek Cum­hu­ri­ye­ti ve Ro­man­ya ger­çek­leş­tir­di.

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/ekonomi/vatandas-tuketti-ekonomi-buyudu-haberi/1687468

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları