T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sayı: 87838906-78 10.02. 2016
Konu: Asgari Ücret Desteği
GENELGE
2016-4
6661 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ un 17 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanuna geçici 68 inci madde eklenmiştir.
Anılan madde ile;
“(1) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;
a) 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
b) 2016 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,
2016 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar Hazinece karşılanır.
(2) Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad veya unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi Hazine katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2016 yılı için eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden Hazinece karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınır ve bu işyerleri hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz.
(3) İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016 yılına ilişkin olarak, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermediği, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediği, denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığı durumlarının tespit edilmesi; Kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hallerinde bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendine ilişkin hükümler uygulanmayacaktır. Ancak Kuruma olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendiren işverenler bu tecil ve taksitlendirme devam ettiği sürece bu fıkra hükmünden yararlandırılır.
(4) Birinci fıkranın (a) bendinin uygulanmasında, bir önceki yılın aynı ayına ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesi verilmemiş olması halinde bildirim yapılmış takip eden ilk aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesindeki bildirimler esas alınır. 2015 yılından önce bu Kanun kapsamına alınmış ancak 2015 yılında sigortalı çalıştırmamış işyerleri hakkında birinci fıkranın (b) bendi hükümleri uygulanır.
(5) Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin Hazinece karşılanacak tutardan az olması halinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılır.
(6) 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun Ek 9 uncu maddesi uyarınca ücretleri asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükme bağlanan “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için birinci fıkranın uygulanmasında (a) bendinde belirtilen 85 TL günlük kazanç iki kat olarak 2015 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen prim ödeme gün sayısının yüzde 50 sini geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı dikkate alınır.
(7) Bu madde hükümleri, 5018 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerine ait kadro ve pozisyonlarda 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışan sigortalılar için uygulanmaz.
(8) 4734 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde sayılan idareler tarafından ilgili mevzuatı uyarınca yapılan ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında; ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için birinci fıkra uyarınca Hazine tarafından karşılanacak tutarlar bu idarelerce işverenlerin hak edişinden kesilir.
(9) 2016 yılı Ocak ila Aralık aylarına/dönemlerine ilişkin yasal süresi dışında Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar için bu madde hükümleri uygulanmaz.
(10) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığının görüşleri alınmak suretiyle Kurum tarafından belirlenir.”
Hükümleri getirilmiştir.
Söz konusu hükümlere istinaden kurumca yürütülecek olan işlemler aşağıda açıklanmıştır.
1-KAPSAMA GİREN İŞVERENLER
5510 sayılı Kanunun Geçici 68 inci maddesine göre söz konusu destekten, anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran özel sektör işyeri işverenleri ile 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idarelerine ait kadro ve pozisyonlarda 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenler hariç olmak üzere diğer kamu işyeri işverenleri de destekten yararlanacaktır.
Bu bakımdan, mahiyet kodu (I) ve (3) olarak tescil edilen işyerlerinden 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idareleri ile 5018 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelde sayılan kamu idareleri niteliğinde olduğu halde mahiyet kodu (2) olarak tescil edilen işyeri işverenleri söz konusu indirimden yararlanamayacaklardır.
2- 01/01/2016 TARİHİNDEN ÖNCE TESCİL EDİLMİŞ OLAN İŞYERLERİNE İLİŞKİN İŞ VE İŞLEMLER
2.1- 01/01/2016 tarihinden önce tescil edilmiş olan işyerlerinde kapsama giren sigortalılar
2.1.1. Uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) tabi olan sigortalılar için verilen ve bu genelgenin ekinde yer alan 1, 4, 5, 6, 13, 14, 20, 24, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ve 37 nolu belge türlerinden dolayı anılan madde hükümlerinden yararlanılacaktır. Dolayısıyla uzun vadeli sigorta kollarına tabi tutulmayan sigortalılar bakımından söz konusu uygulamadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.
Buna karşın belge verilmemesine rağmen uzun vadeli sigorta kollarına tabi olan kanunun ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki sigortalıları çalıştıran işverenler de anılan desteklen yararlanacaktır.( Bu genelgenin 7. Maddesinde açıklanmıştır.)
Öte yandan, uygulama işsizlik sigortası primleri hariç yapılacağından, işsizlik sigortasına ait sigortalı ve işveren primleri bu destek kapsamında karşılanmayacaktır.
Örnek 1: 2016 yılı Ocak ayında;
(1) nolu belge türünden 5 sigortalı
(2) nolu belge türünden 3 sigortalı
(13) nolu belge türünden 2 sigortalı
(23) nolu belge türünden 2 sigortalı
bildirildiği varsayıldığında, 2016 yılı Ocak ayında (1) ve (13) nolu belge türlerinden bildirilen sigortalılardan dolayı destekten yararlanılacaktır.
2.2- Destekten Yararlanılacak Prim Ödeme Gün Sayısının Hesaplanması
2015 yılının esas alınacak ilgili ayında, yasal süresinde veya yasal süresi dışında verilen veya re’ sen düzenlenen asıl, ek belgelerin toplamından iptal nitelikteki belgelerdeki gün sayısı düşülerek toplam prim ödeme gün sayısı hesaplanacaktır. Bu nedenle elde işlem yapmayı gerektirecek rapor, mahkeme kararları vs. varsa işlemlerinin bir an önce yapılması gerekmektedir.
Her durumda özel veya kamu sektörü ayrımı yapılmaksızın 29/2/2016 tarihinden sonra işleme alınacak olan 2015 yılının ilgili ayma ilişkin asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerindeki (S.S.İ.Y.’nin 102 nci maddesinde belirtilen ve yasal süresinde verildiği kabul edilen belgelerden kaynaklanan asıl veya ek belgeler dahil) gün sayısı ile prime esas kazanç tutarı dikkate alınmayacaktır.
Örnek 2: 2015 yılı Ocak ayı için tüm sigorta kollarına tabi olan sigortalılardan dolayı 1 numaralı belge ile bildirilen ve günlük prime esas kazanç tutarı 85 TL nin altında olan 6 sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının 150 gün olduğu, ancak 03.03.2016 tarihinde 2015 yılı Ocak ayında bildirimi yapılan 2 sigortalının 15 er gün olarak bildirilmiş olan gün sayılarının 30 güne tamamlanması gerektiğinin tespit edilmiş olması nedeniyle, bu iki sigortalı için yapılacak olan 15 er günlük gün ve kazanç ilavesi toplam prim ödeme gün sayısını 180 güne çıkarmakta ise de bu ek bildirim her halükarda 29.02.2016 tarihinden sonra işleme alınacağından bu işverenin sigorta primi desteğine esas azami gün sayısı yine 150 gün olacaktır.
Örnek 3: 2016/Ocak ayında destekten yararlanacak işyerinin, 2015/Ocak ayı için uzun vadeli sigorta kollarını içeren 1 nolu belge türünden;
-15 sigortalının yasal süresinde asıl ile 450 gün,
-5 sigortalının yasal süresinde iptal ile 150 gün,
-3 sigortalının yasal süresinde ek ile 60 gün,
-6 sigortalının yasal süresinde günlük prime esas kazancı 90 TL üzerinden ek ile 180 gün, prim ödeme gün sayısı ile bildirildiği varsayıldığında; 450-150+60= 360 gün prim ödeme gün sayısının hesabında dikkate alınacaktır. 6 sigortalı için bildirilen 180 günün, prime esas kazancı 85 TL’nin üzerinde olduğu için destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısı hesabında dikkate alınmayacaktır.
Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde ya da bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelere veya mahkeme ilamına istinaden, çalıştırdıkları sigortalıları Kuruma bildirmediği, prim ödeme gün sayısını ya da prime esas kazanç tutarını eksik bildirildiğinin veya Kuruma bildirilen sigortalıların fiilen çalışmadığının;
-Yapılan kontrol ve denetimler sonucunda tespit edilmesi halinde, tutanak tarihinin,
-Bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde söz konusu yazıların Kuruma intikal tarihinin,
– Mahkeme ilamı ile karar verilmesi halinde, mahkemenin kesinleşmiş karar tarihinin, yukarıda belirtilen 29.02.2016 tarihinden önce olmasına rağmen aylık prim ve hizmet belgesinin Kurum tarafından işleme alınma tarihinin 29.02.2016 tarihinden sonra olması halinde prim belgelerindeki gün ve kazançlar dikkate alınmayacaktır.
Örnek 4: 2015 yılı Şubat ayı için bütün sigorta kollarına tabi olan sigortalılardan dolayı 1 numaralı belge ile bildirilen ve günlük prime esas kazanç tutarı 85 TL nin altında olan 5 sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının 120 gün olduğu, ancak 21.01.2016 tarihinde Kurum kayıtlarına giren ve 29.02.2016 tarihinden önce işleme alınan belgede 2015 yılı Şubat ayında bildirimi yapılan 2 sigortalının 15 er gün olarak bildirilmiş olan gün sayılarının 30 güne tamamlanması gerektiğinin anlaşılmış olması nedeniyle yapılacak olan 15 er günlük gün ve kazanç ilavesine ilişkin bilgi/belge 29.02.2016 tarihinden önce işleme alındığından, ek prim hizmet belgesindeki gün sayısı, her bir sigortalının günlük prime esas kazanç tutarı 85 TL nin altında olması koşuluyla, asgari ücret desteğine esas gün sayısı 120+30=150 gün olarak hesaplanacaktır. Ek prim hizmet belgesi ile sigortalının sigorta primine esas kazanç tutarı günlük 85 TL’ nin üstüne çıkması halinde asgari ücret desteğine esas hesaplamada bu sigortalıların gün sayısı dikkate alınmayacaktır.
2.2.1. 2015 yılının aynı ayında uzun vadeli sigorta kollarını içeren ve genelge ekinde belirtilen belge türlerinden bildirilen ve günlük sigorta primine esas kazanç tutarı 85 TL nin altında olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayıları esas alınacaktır. 2015 yılından önce Kanun kapsamına alınmış ancak 2015 yılında sigortalı çalıştırmamış veya 2015 yılının en son bildirim yapılan ayından 2015 yılı sonuna kadar hiç bildirim yapılmayan işyerleri hakkında Kanunun birinci fıkrasının (b) bendi hükümleri uygulanacağından, bu gibi işyerleri bakımından uygulama bu genelgenin “3- 2016 Yılında Tescil Edilmiş/ Edilecek Olan İşyerlerine İlişkin İş Ve İşlemler” bölümündeki usullere göre yürütülecektir.
Öte yandan, 2015 yılının aynı ve müteakip aylarında bildirimde bulunulmamış veya bildirimde bulunulmuş olmasına rağmen;
-(0) gün (0) kazanç bildirilmiş olması halinde,
-yapılan bildirimlerin uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin belge türleri dışında yapılmış olması halinde,
bu ayı takip eden ilk bildirim yapılmış ayın APHB deki bildirimleri esas alınacaktır. Takip eden ay/aylarda da bildirim yapılmamış olması halinde bildirim yapılmayan dönemler hakkında ilk defa 2016 yılında tescil edilmiş işyeri gibi işlem yapılacaktır.
Örnek 5: 2016 yılı Ocak ayı için yararlanılacak olan gün sayısının tespitinde 2015 yılının aynı ayında (2015 Ocak ayı) uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalılar için Kuruma verilmiş olan APHB’nin esas alınması gerektiğinden o işyerinden 2015/ Ocak ve Şubat aylarında sigortalı çalıştırılmamış ve 2015/Mart ayında bir sigortalı ve 30 gün olarak bildirim yapılmış olduğu varsayıldığında, değerlendirmeye esas olmak üzere 2015/Mart ayındaki APHB deki gün sayısı olan 30 gün 2016/Ocak ve Şubat ayları hesaplamasında dikkate alınacaktır.
Örnek 6 – İşyerinde 2015/Ocak, Şubat ve Mart aylarında sigortalı çalıştırıldığı ve 31 Mart 2015 tarihinden sonra sigortalı çalıştırılmadığı varsayıldığında uygulanacak olan asgari ücret desteği için 2016 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında 2015 yılının aym ayları baz alınacak, 2016 yılının Nisan ve müteakip aylarında ise 2015 yılında baz alınacak ay/aylar olmadığından, söz konusu aylarda işveren 2016 yılında yeni tescil edilmiş işyerlerinde olduğu gibi APHB bildirilen gün sayılarının günlük 3,33 TL ile çarpılması suretiyle bulunacak olan destek tutarından 2016 yılında tescil edilmiş işyerleri yönünden belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yararlanacaktır. Ayrıca bu dönemler için “3- 2016 Yılında Tescil Edilmiş/ Edilecek Olan İşyerlerine İlişkin İş Ve İşlemler” başlığında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde destekten yararlanılacaktır.
Örnek 7- 2015 yılında yapılan bildirimler 2016 yılında yapılan bildirimler
Ocak Ocak
Şubat Şubat
Eylül Mart
Kasım Nisan
Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Bu durumda 2016 yılı Ocak ve Şubat ayları için 2015 yılı Ocak ve Şubat ayları, 2016 yılı Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için 2015 yılı Eylül ayı, 2016 Ekim ve Kasım ayları için 2015 yılı Kasım ayında bildirilen günlük sigorta primine esas kazanç tutarı 85 TL nin altında olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayıları esas alınacaktır. 2016/Aralık ayı için 2015 yılında Kuruma bildirim yapılmadığından 2016/Aralık ayında Kuruma verilen APHB bildirilen gün sayısının günlük 3,33 TL ile çarpılması suretiyle bulunacak olan destek tutarından yararlandırılacaktır. Ayrıca bu ay için “3- 2016 Yılında Tescil Edilmiş/ Edilecek Olan İşyerlerine İlişkin İş Ve İşlemler” başlığında belirtilen usul ve esaslar dikkate alınarak destekten yararlanılacaktır.
Örnek 8- Örnek 7’de 2015 yılı Ocak ve Şubat aylarında, işyerinde sadece bir sigortalının çalıştığı ve çalışan bu sigortalının da raporlu olması nedeniyle 0 gün 0 kazanç bildirilmiş olduğu varsayıldığında, 2016 yılı Ocak ve Şubat aylan için verilecek destek hesabında 2015 yılının ilk bildirim yapılan ayı olan 2015/Eylül ayı APHB deki gün sayısı esas alınacaktır.
Örnek 9- Örnek 7!dc yalnızca 2015/Ocak ayında bildirim yapılmış olması halinde, 2016/Ocak ayı için 2015 yılı Ocak ayı baz alınacak olup, diğer aylar bakımından 2016 yılının APHB de bildirilen gün sayılan üzerinden destekten yararlanılacaktır. Aynca bu dönemler için “3- 2016 Yılında Tescil Edilmiş/ Edilecek Olan İşyerlerine İlişkin İş Ve İşlemler” başlığında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde destekten yararlanılacaktır.
2.2.2. 2015 yılının aynı ayında uzun vadeli sigorta kollannı içeren belge türlerinden ve günlük prime esas kazancı 85 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayılarını geçmemek üzere cari ayda uzun vadeli sigorta kollannı içeren belge türlerinden bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayıları esas alınacaktır.
Örnek 10: 2015 yılı Mart ayında 1 numaralı belge türü ile 4 sigortalı ve 120 gün, 2 numaralı belge türü ile 2 sigortalı ve 60 gün, 24 nolu belge türü ile 1 sigortalı ve 30 gün bildirim yapılan bir işyerinde;
2015 /Mart ayı APHB ile bildirilen sigortalılar
| Sigortalı | 2015 yılı belge türü | 2015 yılı gün sayıları | Toplam SPEK tutarı TL | Günlük SPEK tutarı TL | Baz alınacak günlük SPEK tutarı TL | Uygulamada baz alınacak olan sigortalıların gün sayısı |
| (a) | 1 | 30 | 1500 | 50 | 85 | 30 |
| (b) | 1 | 30 | 1700 | 56,66 | 85 | 30 |
| (e) | 1 | 30 | 2000 | 66,66 | 85 | 30 |
| (d) | 1 | 30 | 5000 | 166,66 | 85 | – |
| (c) | 2 | 30 | 2500 | 83,33 | 85 | – |
| (f) | 2 | 30 | 2550 | 85 | 85 | – |
| (g) | 24 | 30 | 2000 | 66,66 | 85 | 30 |
| Toplam | 120 gün |
2016/Mart ayı APHB ile bildirilen sigortalılar;
| Sigortalı | 2016 yılı belge türü | 2016 yılı Gün savılan | Toplam SPEK tutarı TL | Uygulamada baz alınacak olan sigortalıların gün sayısı |
| (a) | 1 | 30 | 1647 | 30 |
| (b) | 1 | 30 | 2000 | 30 |
| (c) | 1 | 30 | 2500 | 30 |
| (d) | 1 | 30 | 6000 | 30 |
| (e) | 2 | 30 | 3000 | – |
| (0 | 2 | 30 | 3000 | – |
| (g) | 24 | 30 | 2500 | 30 |
| Toplam | 150 gün |
2016/Mart ayında destekten yararlanabilecek sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı 150 olmasına karşın; 2015/Mart ayında uzun vadeli sigorta kollarına tabi sigortalılardan 1 numaralı belge türü ile bildirilen a, b, c, sigortalıları ile 24 nolu belge türü ile bildirilen g sigortalısına ilişkin yapılan bildirimler 120 gün olduğundan (sigortalı (d)’nin 2015/Mart ayındaki günlük prime esas kazanç tutarı 85 TL’nin üstünde olduğundan, (e) ve (1) sigortalıları ise 2 numaralı belge türüne tabi olduğundan hesaplamaya dâhil edilmemiştir.) işverenin yararlanabileceği toplam gün sayısı 120 gün olacaktır.
Örnek 11: 2015 ve 2016 yılı Ocak aylarında bildirimi yapılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları ve prime esas kazanç tutarları aşağıdaki şekilde olduğu varsayıldığında;
2015 yılında uzun vadeli sigorta kollarına tabi olup, prime esas günlük kazanç alt sınırı 85 TL altında olan sigortalılar için bildirilen toplam prim ödeme gün sayısı 460 gün, 2016 yılında uzun vadeli sigorta kollarına tabi olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısının 510 gün olması dolayısıyla Cari ay=510>İlgili ay=460 olduğundan destekten yararlanılacak toplam prim ödeme gün sayısı 460 gün olacaktır.
Örnek 12: 11 no’lu örnekteki 2016 yılında uzun vadeli sigorta kollarına tabi olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısının 400 gün olması halinde, destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısı 2015/Ocak ayında bildirilen prim ödeme gün sayısından az olması nedeniyle. Cari ay=400<İlgili ay=460, destekten yararlanılacak toplam prim ödeme gün sayısı 400 gün olacaktır.
2.2.3. Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, ilgili ayda verilecek aylık prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayısının 3,33 TL rakamı ile çarpımı suretiyle hesaplanacak ve takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.
Örnek 13: 11 nolu örnekteki işverenin yararlanabileceği toplam prim ödeme gün sayısı 460 olduğundan, işverene verilecek asgari ücret destek tutarı 460 x 3,33= 1.531,80 TL olacaktır. Ayrıca ilgili ay için verilecek aylık prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayısının 3,33 TL rakamı ile çarpımı suretiyle hesaplanan destek tutarı, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.
Örnek 14: Örnek 13’te işverenin 2016/Ocak aylık prim ve hizmet belgesi için yararlanabileceği toplam destek tutarı olan 1.531,80 TL, 2016/Şubat ayına ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinden kaynaklanan sigorta prim borcuna mahsup edilecektir.
2.2.4. 2016 yılının destekten yararlanılacak ilgili ayında yasal süresi içinde daha önce Kuruma verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgesi için iptal nitelikte belge verilmesi halinde destekten yararlanılacak tutar yeniden hesaplanacaktır.
Örnek 15: Örnek 11’de belge türü 13 seçilerek verilen aylık prim ve hizmet belgesinde prim ödeme gün sayısı 20 gün olması gerekirken, verilen aylık prim ve hizmet belgesinde 30 gün olarak bildirilen bir sigortalının olduğu ve bunun için 10 günlük iptal nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi verildiği varsayıldığında; Destekten yararlanılacak gün sayısının hesabında 460-10=450 gün esas alınacaktır.
2.2.5. 3213 sayılı Maden Kanununun Ek 9 uncu maddesi uyarınca ücretleri asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükme bağlanan “linyit” ve “taşkömürü”‘ çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar bakımından destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısı hesaplanırken 2015 yılının aynı ayında 0510, 0520 işkolu kodlarından ve 4, 5, 35, 36 nolu belge türlerinden bildirilen sigortalılardan prime esas günlük kazancı 170 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayıları ile bu sayıya % 50 ilave edilmek suretiyle bulunan prim ödeme gün sayısının toplamını geçmemek üzere cari ayda bildirilen prim ödeme gün sayısı esas alınacaktır.
Diğer taraftan, prim ödeme gün sayılarına yapılacak % 50 ilave hesaplamasında prim ödeme gün sayısının küsuratlı çıkması halinde, küsuratlı kısım dikkate alınmayacaktır.
Örnek 16: 2015 yılı Mayıs ayında taşkömürü üretimi yapan bir işyerinden çalıştırılan sigortalılar için 1 numaralı belge türü ile 2 sigortalı ve 60 gün, 35 numaralı belge türü ile 24 sigortalı ve 719 gün, 2 numaralı belge türü ile 1 sigortalı 30 gün bildirim yapılan bir işyerinde, 35 numaralı belge türü ile bildirilen sigortalıların günlük prime esas kazanç tutarlarının 85 TL x 2 =170 TL yi geçmediği diğer belge türleri ile bildirilen sigortalıların ise, günlük kazançlarının 85 TL nin altında olduğu varsayıldığında, 2016 Mayıs ayı APHB’nde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olan;
35 nolu belge türü ile bildirilen ve günlük kazancı 170 TL ve altında olan 24 sigortalı için 719 gün,
35 nolu belge türü ile bildirilen ve günlük kazancı 170 TL ve altında olan 24 sigortalının prim ödeme gün sayısının %50’sini geçmemek üzere = 719/2=359,50=359 gün,
35 nolu belge türü ile bildirilen sigortalılar bakımından dikkate alınabilecek azami prim ödeme gün sayısı= 719+359=1.078 gün olacaktır.
1 numaralı belge türü ile bildirilen ve günlük kazancı 85 TL ve altında olan 2 sigortalı için ( x 30 gün )= 60 gün olmak üzere,
2015 yılı Mayıs ayı için baz alınacak toplam 1.138 (1078+60=1.138 gün) gün,
2016/Mayıs ayında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı ile karşılaştırılmak
suretiyle destekten yararlanılacak azami gün sayısı bulunacaktır.
Öte yandan, 2 numaralı belge türü ile bildirilen ve günlük kazancı 85 TL ve altında olan sosyal güvenlik destek primine tabi olan sigortalı için söz konusu destekten yararlanılamayacaktır.
2.3. Destekten Yararlanmaya İlişkin Usul ve Esaslar
2.3.1-Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin Yasal Süresinde Verilmesi
Destekten yararlanılabilmesi için, işverenler 2016 yılına ait APHB’ni yasal süresi içinde vereceklerdir.
Örnek 17: 2016/Ocak ayında destekten yararlanacak işyerinin, 2016/Ocak ayı için uzun vadeli sigorta kollarını içeren 1 belge türünden
15 sigortalı için yasal süresinde asıl ile 300 gün
5 sigortalı için yasal süresinde iptal ile 100 gün
3 sigortalı için yasal süresinde ek ile 90 gün
Prim ödeme gün sayısı ile bildirildiği varsayıldığında; 300-100+90= 290 gün asgari ücret desteğinin hesabında dikkate alınacaktır.
2.3.1.1. 2016 yılına ilişkin olmak üzere yasal süresi dışında verilen ve gün sayısını arttıracak mahiyetteki aylık prim ve hizmet belgelerindeki kayıtlı sigortalılar için bildirilen prim ödeme gün sayıları destekten yararlanılacak günün hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Buna karşılık yasal süresi dışında verilen ve gün sayısını azaltacak mahiyetteki (iptal niteliğindeki) aylık prim ve hizmet belgelerindeki kayıtlı sigortalılar için bildirilen prim ödeme gün sayıları destekten yararlanılacak günün hesaplamasında dikkate alınacaktır.
Örnek 18: 17 nolu örnekte 2 sigortalı için yasal süresi dışında ek aylık prim ve hizmet belgesi ile 60 gün prim ödeme gün sayısı bildirildiği varsayıldığında 300-100+90=290 gün prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında dikkate alınacaktır. Ek belgedeki 60 gün, belgenin süresi dışında verilmesi nedeniyle dikkate alınmayacaktır.
Örnek 19: 17 nolu örnekte 2 sigortalı için yasal süresi dışında 27.06.2016 tarihinde iptal aylık prim ve hizmet belgesi ile 40 günlük iptal bildirildiği varsayıldığında; yasal süresi dışında verilen iptal aylık prim hizmet belgesi ile sigortalıların prim ödeme gün sayılarında azalış meydana getirdiğinden ve dolayısıyla destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısı azalacağından 290-40= 250 gün prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında dikkate alınacaktır.
Bundan dolayı 2016 yılı Ocak ayı için yararlanılmış olan destek tutarının 40 x 3,33 = 133,20 TL tutarındaki kısmının 2016/Ocak ayına ilişkin verilen destek tutarından düşülerek Hazineye iade edilmesi gerekecektir.
2.3.2. İşverenin, Kuruma prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunması hali
2016 yılı öncesi tescil edilmiş olan işyerleri için uygulanacak olan asgari ücret desteğinde işverenler Kuruma vadesi geçmiş borcu olsa dahi destekten yararlanılabileceği gibi, APHB’den kaynaklanan prim borçlarının ödenmiş olma şartı da bulunmamaktadır.
Örnek 20: 01.02.2012 tarihinde tescil edilen 2016/Ocak ayında desteklen yararlanacak işyerinin, 2015/Ocak ayı için uzun vadeli sigorta kollarını içeren 13 belge türünden 15 sigortalı için yasal süresinde asıl ile 300 gün
5 sigortalı için yasal süresinde iptal ile 100 gün
3 sigortalı için yasal süresinde ek ile 90 gün
Prim ödeme gün sayısı ile bildirildiği ve söz konusu aylık prim ve hizmet belgesinden doğan prim borcunun 02/03/2015 tarihine kadar ödenmediği varsayıldığında, 2016/Ocak ve takip eden aylarda da destekten yararlanılabilecektir.
Örnek 21: Örnek 20’deki işverenin 2016/Nisan aylık prim ve hizmet belgesinin gönderildiği 23.05.2016 tarihinde 2016 yılı Ocak ve Şubat aylarına ilişkin yasal süresi geçmiş prim borcu bulunsa dahi, destekten yararlanması mümkün olacaktır.
2.3.3. 2016 Yılı İçin Sigorta Primine Esas Kazancın Eksik Bildirilmiş veya Hiç Bildirilmemiş Olması
2016 yılı için sigorta primine esas kazancın eksik bildirildiğinin veya hiç bildirilmediğinin denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde veya mahkeme kararlan neticesinde ya da kamu kurum ve kuruluşlardan alınan yazılardan anlaşılması halinde, 2016 Ocak ila 2016 Aralık ayları için destekten yararlanamayacağı gibi yararlanılmış olması halinde, yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte geri alınacaktır.
Örnek 22: (A) işverenin 2016 yılı Mart ayında (B) sigortalısının prime esas kazanç tutarını eksik bildirdiğinin 31/08/2016 tarihinde tespit edildiği varsayıldığında, işveren 2016/Ocak ila 2016/Aralık ayı için aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen tüm sigortalılarından dolayı destekten yararlanamayacak olup; 2016/Ocak ila 2016/Temmuz ayında yararlanılan destek tutarları gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden geri alınacaktır.
3- 2016 YILINDA TESCİL EDİLMİŞ/ EDİLECEK OLAN İŞYERLERİNE İLİŞKİN İŞ VE İŞLEMLER
3.1. Kapsama Giren Sigortalılar
Uzun vadeli sigorta kollarını içeren ve bu genelgenin ekinde listesi bulunan belge türleri ile bildirilen sigortalılardan dolayı faydalanılabilecektir. Örnek 23: 2016 yılı Ocak ayında;
(1) nolu belge türünden 5 sigortalı
(2) nolu belge türünden 3 sigortalı
(13) nolu belge türünden 2 sigortalı
(23) nolu belge türünden 2 sigortalı
bildirildiği varsayıldığında, 2016 yılı Ocak ayında (1) ve (13) nolu belge türlerinden bildirilen sigortalılardan dolayı destekten yararlanılacaktır.
3.2. Destekten Yararlanılacak Prim Ödeme Gün Sayısının Hesaplanması
2016 yılının esas alınacak ilgili ayında, yasal süresinde verilen veya re’ sen düzenlenen asıl, ek belgelerin toplamından iptal nitelikteki belgelerdeki gün sayısı düşülerek toplam prim ödeme gün sayısı hesaplanacaktır. Bu nedenle elde işlem yapmayı gerektirecek rapor, mahkeme kararları vs. varsa işlemlerinin bir an önce yapılması gerekmektedir.
Her durumda özel veya kamu sektörü ayrımı yapılmaksızın 28/2/2017 tarihinden sonra işleme alınacak olan 2016 yılının ilgili ayına ilişkin asıl, ek veya iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerindeki (S.S.İ.Y.’nin 102 nci maddesinde belirtilen ve yasal süresinde verildiği kabul edilen belgelerden kaynaklanan asıl veya ek belgeler dahil) gün sayısı ile prime esas kazanç tutarı dikkate alınmayacaktır.
2016 yılında tescil edilmiş veya edilecek olan işyerleri bakımından bir önceki yılın baz alınacak aynı ayında işyeri kanun kapsamında olmadığından veya 2015 yılı öncesi tescil edilmiş olup 2015 yılında hiç bildirim yapılmayan işyerleri için genelge ekinde yer alan belge türlerinden bildirilen tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları esas alınacaktır. Dolayısıyla, 2016 yılında tescil edilen işyerlerinde 85 TL ( 0510 ve 0520 işkolu kodlu ve 4, 5, 35, 36 nolu belge türleri işyerlerinde yer altında çalıştırılan sigortalılar için 170 TL) ve altında günlük sigorta primine esas kazanç bildirilmiş olunması şartı aranmadan prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırları arasında bildirilen tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları hesaplamada esas alınacaktır.
Örnek 24; 2016/Ocak ayı APHB ile bildirilen sigortalılar:
|
Sigortalı |
2016 yılı |
2016 yılı gün sayıları |
Toplam SPEK tutarı TL |
Günlük SPEK tutarı TL |
Baz alınacak günlük SPEK tutarı TL |
Uygulamada baz alınacak olan |
|
(a) |
1 |
30 |
1500 |
50 |
Yok |
30 |
|
(b) |
1 |
30 |
3000 |
100 |
Yok |
30 |
|
(c) |
1 |
30 |
2000 |
66,66 |
Yok |
30 |
|
(d) |
1 |
30 |
5000 |
166,66 |
Yok |
30 |
|
(e) |
2 |
30 |
3500 |
116,66 |
Yok |
– |
|
(f) |
2 |
30 |
2550 |
85 |
Yok |
– |
|
(g) |
24 |
30 |
2000 |
66.66 |
Yok |
30 |
|
(b) |
35 |
30 |
6000 |
200 |
Yok |
30 |
|
Toplam |
180 gün |
2016/ Ocak ayı için baz alınacak günlük prime esas kazanç tutarı olmadığından, vadeli sigorta kollarına tabi sigortalılardan 1 numaralı belge türü ile bildirilen a, b, c, d sigortalıları ile 24 ve 35 nolu belge türü ile bildirilen g ve h sigortalılarına ilişkin yapılan bildirimlerden dolayı işverenin yararlanabileceği toplam gün sayısı 180 gün olarak tespit edilecektir.
3.2.1. Destekle sağlanacak indirim tutarı ise ilgili ayda verilecek aylık prim ve hizmet belgesindeki prim ödeme gün sayısının 3,33 TL rakamı ile çarpımı suretiyle hesaplanacaktır
Örnek 25: 3/2/2016 tarihi itibariyle tescil edilmiş olan işyerinden 1 numaralı belge türü ile 4 sigortalı ve toplam 90 gün. 2 numaralı belge türü ile 1 sigortalı ve 27 gün, 24 nolu belge türü ile 1 sigortalı ve 5 gün bildirim yapılan bir işyerinde yararlanılacak olan destek tutarı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır:
| Sigortalı | İşe Giriş Tarihi | Belge türü | Sigortalıların gün sayısı |
| (a) | 3/2/2016 | 1 | 27 |
| (b) | 3/2/2016 | 1 | 27 |
| (c) | 9/2/2016 | 1 | 21 |
| (d) | 15/2/2016 | 1 | 15 |
| (e) | 3/2/2016 | 2 | 27 |
| (g) | 25/2/2016 | 24 | 5 |
| Toplam | 122-27=95 gün |
Sigortalı (e) 2 numaralı belge türü ile yani SGDP’ye tabi olarak çalıştırıldığından, hesaplamaya dahil edilmemiş, dolayısıyla baz alınacak olan gün sayısı toplamı 95 gün olarak bulunacağından, bulunan gün sayısı günlük destek tutarı ile çarpılarak yararlanılacak toplam destek tutarı (95×3,33=316,35) hesaplanacaktır.
3.2.2. İlgili ay için verilecek aylık prim ve hizmet belgesindeki prim Ödeme gün sayısının 3,33 TL rakamı ile çarpımı suretiyle hesaplanan destek tutarı, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir.
3.3. Destekten Yararlanmaya İlişkin Usul ve Esaslar
3.3.1. Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin Yasal Süresinde Verilmesi
Destekten yararlanılabilmesi için 2016 yılına ait aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresinde verilmesi gerekmektedir. Buna göre yasal süresi içinde verilen asıl ve ek belgelerdeki toplam gün sayısından yine yasal süresinde verilen iptal belgelerindeki gün sayısı düşülerek yararlanılabilecek prim ödeme gün sayısı hesaplanacaktır.
Örnek 26: 2016/Ocak ayında destekten yararlanacak işyerinin, 2016/Ocak ayı için uzun vadeli sigorta kollarını içeren 1 nolu belge türünden
15 sigortalı için yasal süresinde asıl ile 300 gün
5 sigortalı için yasal süresinde iptal ile 100 gün
3 sigortalı için yasal süresinde ek ile 90 gün
Prim ödeme gün sayısı ile bildirildiği varsayıldığında; 300-100+90= 290 gün prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında dikkate alınacaktır.
3.3.1.1. Yasal süresi dışında verilen ve gün sayısını arttıracak mahiyetteki aylık prim ve hizmet belgelerindeki kayıtlı sigortalılar için bildirilen prim ödeme gün sayıları destekten yararlanılacak günün hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Buna karşılık yasal süresi dışında verilen ve gün sayısını azaltacak mahiyetteki aylık prim ve hizmet belgelerindeki kayıtlı sigortalılar için bildirilen prim ödeme gün sayıları destekten yararlanılacak günün
hesaplamasında dikkate alınacaktır.
Örnek 27: 26 nolu örnekte 2 sigortalı için yasal süresi dışında ek aylık prim ve hizmet belgesi ile 60 gün prim ödeme gün sayısı bildirildiği varsayıldığında; yasal süresi dışında verilen aylık prim ve hizmet belgesindeki sigortalılardan dolayı destekten yararlanamayacağından,
300-100+90=290 gün prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında dikkate alınacaktır.(Yasal süresi dışında verilen 60 günlük ek prim hizmet belgesindeki gün sayısı hesaplamada dikkate alınmayacaktır.)
Örnek 28: 2016 yılı Şubat ayında 4 sigortalı için 120 gün bildirim yapılmıştır.
25.04.2016 tarihinde ilave 2 sigortalı için 60 gün ek prim hizmet belgesi verilmiştir.
30.06.2016 tarihinde 2 sigortalı için 40 gün iptal aylık prim hizmet belgesi verilmiştir.
Bu bilgilere göre 25.04.2016 tarihindeki yasal süre dışında verilen ek prim ve hizmet belgesindeki gün sayıları, destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısının hesabında dikkate alınmayacaktır. Buna karşılık yasal süresi dışında verilen iptal aylık prim ve hizmet belgesi ile sigortalıların prim ödeme gün sayılarında azalış meydana geldiğinden ve dolayısıyla destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısı azalacağından, 2016 yılı Şubat ayı için fazladan yararlanılan 40×3,33=133,2 TL tutarındaki asgari ücret desteği, iptalden kaynaklanan ve işverene iade edilecek olan sigorta primi tutarından az olacağından destekten yararlanmaya devam edilecek olup 133,20 TL ise Hazineye iade edilecektir.
3.3.1.2. Aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde verilmemesi halinde belgelerin yasal süresinde verilmediği aylar için destekten yararlanılamayacaktır.
Örnek 29: 2016/Ocak ayında destekten yararlanacak işyerinin, 2016/Ocak ayı için uzun vadeli sigorta kollarını içeren 1 Nolu belge türlerine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini 23/02/2016 tarihine kadar vermediği ancak diğer aylara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresinde verdiği varsayıldığında, yalnızca yasal süresinde verilmeyen 2016/Ocak ayından dolayı destekten yararlanılamayacaktır.
3.3.2. İşverenin, Kuruma prim, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması
2016 yılında tescil edilmiş/edilecek olan işyerleri ile 2015 yılından önce Kanun kapsamına alınmış ancak 2015 yılında sigortalı çalıştırmamış veya 2015 yılının en son bildirim yapılan ayından 2015 yılı sonuna kadar hiç bildirim yapılmayan işyerleri (2015 yılının en son bildirim yapılan ayından sonraki döneme karşılık gelen 2016 yılındaki dönemler) için söz konusu destekten yararlanılması bakımından aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde verilmesinin yanı sıra ödeme vadesi geçmiş prim ve idari para cezası borcunun bulunmaması ve tahakkuk edecek olan sigorta primlerinin de yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 2016 yılına ilişkin olduğu ayı/dönemi takip eden ayda ödenmesi gereken son tarihe kadar sigorta primlerinin ödenmemiş olması halinde destekten yararlanılması mümkün olmayacaktır.
Örnek 30: 2016/Ocak ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinden kaynaklanan sigorta priminin takip eden ayın sonuna kadar ödenmiş olduğu varsayıldığında, destekten yararlanılması mümkün olacaktır.
Örnek 31: 2016/Ocak ayına ait sigorta priminin Şubat ayı sonuna kadar ödenmemiş ve 15/5/2016 tarihinde ödenmiş olması halinde vadesi geçmiş prim borcu olması nedeniyle 2016/Ocak-Şubat-Mart ayları için destekten yararlanılması mümkün olamayacak; buna karşın 2016/Nisan ayı APHB’dcn dolayı destekten yararlanılması mümkün olabilecektir.
Örnek 32: 31 nolu örnekte belirtilen işyerinin borcunun 31/05/2016 tarihinde ödendiği varsayıldığında, 2016/Nisan ayına ilişkin yapılan bildirime ait destekten de yararlanılabilecektir.
3.3.3. Destekten Yararlanılabilmesi İçin Kuruma Vadesi Geçmiş Borcun Bulunmaması veya Söz Konusu Borcun 6183 Sayılı Kanunun 48 İnci Maddesine Göre Taksitlendirmiş Olması
Destekten yararlanılabilmesi için 2016 yılında Kuruma vadesi geçmiş borcun bulunmaması veya söz konusu borcun 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre taksitlendirilmiş olması gerekmektedir.
Bu bakımdan, Kuruma vadesi geçmiş borcu bulunan işverenler, borç ödenmediği sürece veya 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre taksitlendirilmediği sürece destekten faydalanamayacaktır.
Diğer taraftan, Kuruma vadesi geçmiş borcu bulunan işverenin, söz konusu borcu ödemesi veya 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre taksitlendirmesi halinde, borcun ödendiği veya 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre taksitlendirmenin yapıldığı tarih itibariyle yasal verilme süresi geçmemiş ilk aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere diğer koşulların sağlanması kaydıyla destekten yararlanması mümkün olacaktır.
Örnek 33: İşverenin Kuruma olan vadesi geçmiş borcunu 17/08/2016 tarihinde ödediği varsayıldığında, 17/08/2016 tarihi itibariyle yasal olarak verilme süresi dolmamış olan 2016/Temmuz ayı aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere, öngörülen diğer koşullarında sağlanması kaydıyla, destekten yararlanabilecektir.
Örnek 34: Örnek 33’dcki işverenin Kuruma olan borcunu 14/09/2016 tarihinde 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre taksitlendirdiği varsayıldığında, 14/09/2016 tarihi itibariyle yasal olarak verilme süresi dolmamış olan 2016/Ağustos aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere, öngörülen diğer koşullarında sağlanması kaydıyla, destekten yararl anabilecektir.
Örnek 35: (A) işverenin (B) sigortalısına ait işe giriş bildirgesini yasal süresinde vermemesi nedeniyle uygulanan idari para cezasının 07/03/2016 tarihinde kendisine tebliğ olunduğu varsayıldığında, söz konusu idari para cezası borcunun 22/03/2016 tarihine kadar ödenmemesi halinde, kesinleşmiş olan idari para cezasının ödeneceği tarihe kadar destekten yararlanılması mümkün değildir.
Örnek 36: 35 nolu örnekteki idari para cezası borcunun 12/08/2016 tarihinde ödendiği varsayıldığında, 12/08/2016 tarihi itibariyle yasal olarak verilme süresi dolmamış olan 2016/Temmuz ayı aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere, öngörülen diğer koşulların da sağlanması kaydıyla, destekten yararlanılabilecektir.
3.3.4. Çalıştırdığı Kişileri Sigortalı Olarak Bildirmemesi veya Bildirdiği Sigortalıları Fiilen Çalıştırmaması
Denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde veya mahkeme kararları neticesinde ya da kamu kurum ve kuruluşlardan alınan yazılardan 2016 yılı için çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği yada prime esas kazancını eksik bildirdiği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işverenlerin destekten yararlanması mümkün bulunmamaktadır.
Dolayısıyla, denetim ve kontrolle görevli memurlarca yapılan soruşturma ve incelemelerde veya mahkeme kararları neticesinde ya da resmi kurum ve kuruluşlardan alınan yazılardan çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği yada prime esas kazancını eksik bildirdiği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işverenler 2016 Ocak (Daha sonra tescil edilmiş ise tescil ayı) ila 2016 Aralık ayları için destekten yararlanamayacağı gibi 2016 yılında yararlanılmış destek tutarı olması halinde ise yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte geri alınacaktır.
Örnek 37: (A) işverenin 2016 yılı Nisan ayında (B) sigortalısını Kuruma bildirmediğinin 17/09/2016 tarihinde tespit edildiği varsayıldığında, işveren 2016 Ocak (Daha sonra tescil edilmiş ise tescil ayı) ila 2016 Aralık ayları için destekten yararlanamayacağı gibi 2016 yılında yararlanılmış destek tutarı olması halinde yararlandırılan tutarlar gecikme zammı ve gecikme cezası ile birlikte geri alınacaktır.
Örnek 38: A işverenine ait işyerinden 2016/Ocak ayında yapılan tüm bildirimlerin sahte olduğunun 25/08/2016 yılında tespit olunduğu varsayıldığında, yararlandırılmış olan destek tutarı Hazineye iade edilecek ve işverenin ödemiş olduğu sigorta primleri Kuruma irad kaydedilecektir.
Örnek 39: 03.02.2016 tarihinde tescil edilen işyerinde 5 adet sigortalı çalıştıran (A) işverenin 2016 yılı Nisan ayına ilişkin olarak (B) sigortalısını çalıştırmadığı halde Kuruma bildirdiğinin 17/10/2016 tarihinde tespit edildiği varsayıldığında, işveren 2016/Şubat ayı ve takip eden aylar için aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen tüm sigortalılardan dolayı destekten yararlanamayacak olup; ilgili ay/aylarda destekten yararlanılmış olması halinde, yararlanılan destek tutarları gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden geri alınacaktır.
Örnek 40: 01.03.2016 tarihinde tescil edilen (A) işyeri işverenin 2016 yılı Mart ayında (B) sigortalısının prime esas kazanç tutarını eksik bildirdiğinin 31/08/2016 tarihinde tespit edildiği varsayıldığında, işveren 2016/Marl ayı ve takip eden aylar için aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen tüm sigortalılardan dolayı destekten yararlanamayacak olup; ilgili ay/aylarda destekten yararlanılmış olması halinde, yararlanılan destek tutarları gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden geri alınacaktır.
4- SİGORTA PRİMLERİNİN İŞVEREN VE SİGORTALI HİSSELERİNİN TAMAMININ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANDIĞI DURUMLARDA VERİLECEK DESTEK TUTARI
Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun Ek 2 nci maddesi kapsamında yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar çerçevesinde düzenlenen destek belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarda istihdam edilen sigortalılar için, Kanunun 81 inci maddesinde sayılan ve 82 nci madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin; Bakanlar Kurulunca istatistiki bölge birimleri sınıflandırması, kişi başına düşen milli gelir veya sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyleri dikkate alınmak suretiyle belirlenen illerde işveren hisseleri ile birlikte sigortalı hisselerinin tamamına kadar olan kısmı Ekonomi Bakanlığı bütçesinden karşılanmaktadır.
Yine bilindiği üzere, 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin beşinci fıkrasında öngörülen teşvik ile 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde sayılan ve 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan kısa vadeli sigorta primi tutarının yüzde biri olmak üzere işçi ve işveren payı sigorta primleri ile genel sağlık sigortası primi, kalan işsizlik ödeneği süresince Fondan karşılanmaktadır.
Bu bakımdan, söz konusu teşvikler kapsamında sigortalı istihdam ediliyor olması halinde, işverenlerin bu kapsamdaki sigortalıları için ödeyeceği sigorta primlerinin tutarının Hazinece karşılanacak tutardan az olduğu durumlarda, sadece işverenin ödeyeceği tutar kadar asgari ücret desteğinden yararlanılabilecektir.
4.1. 1/1/2016 Tarihinden Önce Tescil Edilmiş Olan İşyerlerinde Yapılacak İşlemler
2015 yılının aynı ayında uzun vadeli sigorta kollarını içeren belge türlerinde kayıtlı sigortalılardan günlük prime esas kazancı 85 TL ve altında veya 0510, 0520 işkolu kodu ve 4,5,35,36 nolu belge türleri verilen işyerleri bakımından günlük prime esas kazancı 170 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim Ödeme gün sayılarını geçmemek üzere, cari ayda gönderilen uzun vadeli sigorta kollarını içeren aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar için bildirilen toplam prim ödeme gün sayıları ile karşılaştırılmak suretiyle bulunacak prim ödeme gün sayısının 3,33 rakamı ile çarpılması suretiyle destekten yararlanılacak tutar bulunacaktır.
Örnek 41: 6 ncı bölgede kurulu bulunan işyerinin 2015/Mart ayı APMB ile bildirilen sigortalılar:
|
Sigortalı |
2015 yılı |
2015 yılı kanun türü |
2015 |
Toplam SPEK tutarı TL |
Günlük SPEK tutarı TL |
Baz |
Uygulamada baz alınacak olan |
| (a) | 1 | 05510 | 30 | 1500 | 50 | 85 | 30 |
| (b) | 1 | 05510 | 30 | 1700 | 56,66 | 85 | 30 |
| (c) | 1 | 26322 | ^0~ | 2000 | 66,66 | 85 | 30 |
| (d) | 1 | 26322 | 30 | 5000 | 166,66 | 85 | – |
| (0 | 2 | Yok | 30 | 2550 | 85 | 85 | – |
| (g) | 24 | 4857 | 30 | 1201,50 | 40,05 | 85 | 30 |
| Toplanı | 120 gün |
6 ncı bölgede kurulu bulunan işyerinin 2016/Mart ayı APHB ile bildirilen sigortalılar:
|
Sigortalı |
2016 yılı belge türü |
2016 yılı kanun türü |
2016 yılı gün sayıları |
Toplam SPEK tutarı TL |
|
(a) |
1 |
05510 |
30 |
2000 |
|
(b) |
1 |
05510 |
30 |
1647 |
|
(d) |
1 |
26322 |
30 |
2500 |
|
(f) |
1 |
26322 |
30 |
1647 |
|
(ı) |
1 |
26322 |
30 J |
2000 |
|
(e) |
1 |
Yok |
30 |
1647 |
|
(g) |
24 |
4857 |
30 |
2500 |
|
Toplam |
210 |
Bu durumda; 2015/ Mart ayında 26322 sayılı kanun türü ile bildirilen ve günlük kazancı 85 TL altında olan sigortalıların prim gün sayıları (30 gün) ile 05510 (60 gün) ve 4857 (30 gün) sayılı kanun türü ile bildirilen ve günlük kazancı 85 TL altında olan sigortalıların gün sayıları toplamı (120 gün) üzerinden desteklen yararlanılacak toplam prim ödeme gün sayısı hesaplanacaktır.
Dolayısıyla örneğimizdeki işyeri işverenine 2016 yılı Mart ayında bildirdiği uzun vadeli sigorta kollarına tabi olan sigortalılarının gün sayısı toplamı 180 gün olmasına rağmen, azami destek verilecek olan gün sayısı bir önceki yıldaki günlük prime esas kazanç tutarı 85 TL ve altında olanların toplam gün sayısını geçemeyeceğinden, 120 gün X 3.33 TL = 399,60 TL tutarında asgari ücret desteği verilecektir.
Örnek 42: 2015 Nisan ayında (A) işyerinde çalıştırılanlara ilişkin belge ve kanun türü ile gün ve kazanç tutarları aşağıdaki tabloda gösterildiği gibidir.
|
Sigortalı |
2015 yılı belge türü |
2015 yılı |
2015 yılı gün sayıları |
Toplam SPEK |
Günlük SPEK |
Baz |
Uygulamada baz alınacak olan sigortalıların gün sayısı |
| (a) | 1 | 05510 | 30 | 1500 | 50 | 85 | 30 |
| (b) | 1 | 05510 | 30 | 1700 | 56,66 | 85 | 30 |
| (c) | 1 | 05510 | 30 | 2000 | 66.66 | 85 | 30 |
| (d) | 1 | 15921 | 30 | 2000 | 66,66 | 85 | 30 |
| (f) | 2 | Yok | 30 | 2550 | 85 | 85 | – |
| (g) | 24 | 4857 | 30 | 1201,50 | 40,05 | 85 | 30 |
| Toplam | 150 gün |
Sosyal güvenlik destek primine tabi olan sigortalının gün sayısı destekten yararlanılacak olan gün sayısının hesabında dikkate alınmayacağından, bu işverenin destekten yararlanabileceği azami gün sayısı 150 gün olacaktır.
Aynı işyerinin 2016 yılı Nisan ayı bildirimlerin aşağıdaki gibi olduğu varsayıldığında,
|
Sigortalı |
2016 yılı belge türü |
2016 yılı kanun türü |
2016 yılı Sosyal Medya'da Paylaş Facebook Yorumları
Copyright © 2015
Adres: Alibeyli Mh. 501 Sk. Saçıkara Plaza No : 13 Kat : 2 Daire : 2 (Toprakkale Dolmuş Durağı Yanı) Merkez/OSMANİYE Tel : 0328 814 85 09 Fax : 0328 814 85 09 Gsm: 0542 345 38 61 E-Posta: info@erdogansanal.com |