SGK'dan beklenen genelge çıktı

 30.04.2015 günü itibariyle Bağ-Kur’a 12 ay veya daha çok prim borcu olanlardan; 1479 veya 2926 sayılı Kanun’a göre Bağ-Kur’lu olanlar, 5510/4-B sigortalısı olanlar, tevkifat yoluyla 2926 sayılı Kanun’a göre Tarım Bağ-Kur’lu olanlar, değişik kanunlara göre yapılandırma yapıp taksitle borcunu ödemeye çalışanlar, 6183 sayılı Kanun’a göre borçlarını tescil ve taksit ettirenler, dilekçe verip hemen, dilerlerse hiçbir şey yapmadan Temmuz 2015’de bütün borçları ve bu borçların ait olduğu sigortalılık sürelerini sildirebilecekler. Ancak borcunu ödeyenler ile af ile peşin ödeyenlere bu hak yok. Onlar ödedikleri ile kaldılar ve ödedikleri paraları geri alamazlar.

 
ÇAKIŞMA OLMAYACAK
 
01.01.2012 tarihinden itibaren maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulanmayacak. Emekli olabilmek için Bağ-Kur sürelerinden hepsine değil ama bir kısmına ihtiyacı olanlar Temmuz ayına kadar ihtiyacı olan kadarını ödesin. Mesela 15 yıllık Bağ-Kur süresi ve 15 yıllık borcu olan birisi emekli olmak için 5 yıla ihtiyacı var ama kalan 10 yıla ihtiyacı yok ise Temmuz ayına kadar 5 yıla karşılık geleni ödesin. Zira sonrasında sildirilen süreleri ihya yani canlandırma işlemi yapmak isterse ihtiyacı olan kadarını değil hepsini canlandırmak zorunda kalacak.
 
30 NİSAN KRİTİK TARİH  
 
Bağ-Kur’lulardan 30.04.2015 itibariyle 12 aydan çok borcu olanların borçları ve süreleri silinecek. Ama bunlardan hala Bağ-Kur’lu olmalarını gerektirecek faaliyetlerine devam edenlerin Bağ-Kur’lulukları 1 Mayıs 2015 gününden itibaren tekrar başlayacak.
 
5510 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinin eski ve yeni hali gereğince esasen Bağ-Kur’lu olmaları gerektiği halde SSK’lı olarak bir başka işveren yanında çalışan ama SGK tarafından SSK sigortalılığı geçersiz sayılanların, Bağ-Kur sigortalılık süresi ve borcu silinince çakışma ortadan kalkacak. SSK sigortaları da geçerli hale gelecek.

HÜKÜMET AVRUPALI OLSUN ÇALIŞANLAR İSE ÇİNLİ

Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek 5 Mayıs sabahı FOX TV’nin konuğuydu.
 
Ak Saray’ı savunurken “Aynı şey İngiltere’de de var ve biz İngiltere gibi büyük ülkeyiz” diyordu, sıra asgari ücretin artışına gelince de “O olmaz zira o kadar büyük ülke değiliz” diyordu.
 
Bakanların her birine özel uçak olur ama asgari ücret 1.500 lira olamaz. Cumhurbaşkanı sarayda oturur ama emekliye 1.500 lira aylık olamaz. Kadehlerin tanesine 1.000 lira veririz ama ücretliye zam olmaz. Başbakanlığa 80 lüks Mercedes alınır ama taşeron işçilere kadro olamaz.
 
Milletvekillerine Avrupa'dakilerden daha fazla aylık olur ama 4/C'liler kadro alamaz. Cumhurbaşkanı gideri geçen yıla göre 4 kat artabilir ama emekliye yüzde 5 bile zam olamaz. 
 
Sayın sayabildiğiniz kadar...

Ali TEZEL
alitezel.com

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları