Sanayicinin Kârının Yarısı Gitti

İSO, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.


Araştırmaya göre geçen yıl 30 milyar TL faaliyet kârı elde eden sanayiciler, bunun 16 milyar TL’sini finansman gideri olarak ödedi.


Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2014 araştırmasının sonuçları İSO Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından İSO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıyla açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin 2014 yılında toplam satışları geçen yıla göre yüzde 3.9’luk bir artışla 473 milyar liraya çıktı. Şirketlerin 2014 yılındaki faaliyet kârı ise bir önceki yıla oranla yüzde 6.4’e gerileyerek 30 milyar liraya düştü. Şirketler faaliyet gelirlerinin yarısından fazlası olan 16 milyar TL’sini finansman gideri olarak kaybetti.

ZARAR EDEN ŞİRKET SAYISI AZALDI

Şirketler toplam istihdamını yüzde 5.3’lük artışla 580 bine çıkardı. Şirketlerin duran varlıklarının toplam varlıklar içindeki payı yüzde 50’den yüzde 46’ya gerilerken, zarar eden şirketlerin sayısı ciddi bir azalışla 129’dan 83’e indi. Kurlardaki hareketlilik ve konjonktürel faktörlerin etkisiyle bazı şirketlerin kambiyo pozisyonlarının olumlu katkısıyla 500 büyüğün kârlılığında artış yaşandı. Rapora göre 500 büyük şirket, üretimden satışlarının yüzde 0,7’sini AR-GE harcamalarına ayırırken, yabancı sermaye paylı kuruluşların sayısı 2014 yılında 126’ya geriledi.

Herkes inşaata girmesin

Bahçıvan, bir soru üzerine, "Sanayici olarak inşaata ve inşaatçıya karşı değiliz, herkesin inşaatçı olmasına karşıyız. Sanayi faaliyetlerini bırakıp geleceği inşaatta arama eğiliminin giderek artıyor olması hem Türkiye'nin geleceği hem de sanayinin ve inşaatın sürdürülebilirliği açısından bizi son derece endişelendiriyor" diye konuştu.

Uzlaşarak iş yapmayı öğrenmeliyiz

Bahçıvan, genel seçim sonrası partilerin hükümet kurma sürecine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye uzlaşarak iş yapmayı, farklı fikirleri bir havuz içinde değerlendirerek verimli bir üretim çıkarmayı göstermek zorunda. Türkiye’ye ve parti liderlerinin olgunluğuna yakışan davranış modeli budur. Yaşanan süreç tüm sosyal çevrelerce sabırla izlenmeli. Aynı şekilde tüm liderlere bu süre zarfında anlayışla yaklaşılmalı.”

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/kobi/sanayicinin-karinin-yarisi-yuksek-faize-kurban-gitti/haber-414106

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları