Oyum Asgari Ücreti Bilene

Bu ülkede 5 milyondan fazla insan asgari ücretle geçiniyor.

 

Aileleriyle birlikte düşündüğümüzde hiçbir siyasi partinin görmezden gelemeyeceği bir kitleden bahsediyoruz. Bu yüzden, AK Parti hariç, her partinin seçim bildirgesinde asgari ücreti artırmaya dair vaatler var. Ne var ki, Cumhurbaşkanı da dahil liderlerin hiç birisi, şimdiye kadar, şu an yürürlükte olan net asgari ücreti doğru ifade edebilmiş değil. Bir 949 TL rakamı atılmış ortaya ve herkes bunu telaffuz ediyor. Peki gerçekte net asgari ücret ne kadar?

Net asgari ücret: 859 TL

Evet, şu an 2015 yılı ilk altı ayı için geçerli net asgari ücret kuruşu kuruşuna 858,96 TL’dir. Hadi biz yuvarlayıp 859 lira diyelim. Peki 949 lira nereden çıkıyor? Şuradan; son birkaç yıldır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı resmi internet sayfasına asgari ücrete dair tabloyu koyarken, net asgari ücrete Asgari Geçim İndirimi (AGİ) rakamını da ekliyor. Böylece gerçekte 859 lira olan net asgari ücret, 90 lira AGİ eklenince 949 lira gösteriliyor. Oysa eklenen 90 liralık tutar, bir ücret unsuru olmayıp, 2008’den önce fiş toplayarak alınan vergi iadesinin, ücretlere yansıtılmış halidir. Nitekim aynı sayfanın altında dipnot olarak bu bilgiye yer veriliyor.

2008 yılından önce çalışanların devlete fiş vererek aldıkları vergi iadesi, şimdi otomatik olarak AGİ şeklinde ücretlere ekleniyor. AGİ rakamı ücret unsuru olmadığı halde ÇSGB, ısrarla net asgari ücrete bunu da ekleyerek sitesine koyuyor. Böylece 859 lira olan net tutar 949 lira gibi gösteriliyor.

Emekli aylıklarında da aldatma

Seçim meydanlarındaki rakam hataları asgari ücretle de sınırlı değil. En düşük SSK, Bağ-Kur, Tarım SSK ve Tarım Bağ-Kur aylıklarıyla ilgili ifadeler de hatalı. Örneğin en düşük SSK emekli aylığı 1030, 1047 ve 1070 lira gibi farklı tutarlarda ifade ediliyor.
Oysa şu an SGK tarafından bağlanan en düşük SSK emekli aylığı 680 lira. Bağ-Kur’da bu rakam 600 liranın da altına iniyor. Aradaki fark, birileri için çerez parası olabilir ama emekli için çok büyük bir meblağ.

Bakanlar yanıltıyor

Liderlerin kullandıkları rakamlar, ilgili bakanlar tarafından Meclis bütçe görüşmelerinde yapılan sunumlardan alınıyor. Fakat maalesef ilgili bakanlar Meclis’e gerçek rakamları sunmuyorlar. Bu durumda muhalefet, elbette iktidarın yalancısı oluyor. Yine de muhalefet liderleri için bu bir mazeret değil. Örneğin şimdiye kadar hiçbir muhalefet lideri şu soruları sormadı:

• Bu ülkede en düşük SSK aylığı 1070 liraysa, neden son torba kanunla 1000 liranın altındaki emekli maaşlarına 100 lira zam verdiniz?

• Verdiğiniz 100 lira zamdan tüm emeklilerin yüzde 60’ının yararlanacağını söylediniz. Nasıl oluyor da en düşük aylığın 1070 lira olduğu ülkede, emeklilerin yüzde 60’ı bu zamdan yararlanabiliyor? Bunlardan hangisi doğru?

Doğru olan, Türkiye’de emeklilerin halen yüzde 60’ının 1000 liranın altında aylık aldığıdır. İsteyen lidere, şu an 680 lira SSK aylığı bağlandığına dair en güncel SGK kararını gönderebilirim. Vatandaş rakam oyunları arasında aldanabilir fakat ülkeyi yönetmeye talip liderlerin aldanmaması gerekir. Seçim bildirgenizin esasını teşkil eden konularda, maniple edilmiş rakamları kullanma lüksünüz bulunmuyor. Bu yüzden bütün liderlere tavsiyemiz, bir sosyal güvenlik danışmanıyla çalışmaları.

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/oyum-asgari-ucreti-bilene-yazisi-1661856

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları