MALİ MÜŞAVİR İŞLETMENİN GÜVENCESİDİR

 Meslek Yasamız 26 yıl önce (13 Haziran 1989) bugün kabul edilmişti. 3568 Sayılı “Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 1. Maddesinde yer alan “… Yüksek mesleki standartları gerçekleştirmek üzere” cümlesi günümüzde gerçekleşmiş bir ilkedir. Mesleki kariyerimiz her gün biraz daha saygınlık ve etkinlik kazanmaktadır. Seksenli yıllarda iş bulamazsam muhasebecilik yaparım yaklaşımından bugün meslek mensubu olmak için onlarca sınava girilmesi ve üç yıl stajyerlik gibi zor bir süreçten sonra hak edilen kariyer bir meslek haline dönüşmüşse bunda bireysel olarak her birimizin gayretinin yanı sıra meslek mevzuatımızın yayınlanmış olmasının önemi açıkça ortadadır.
Luca Paciola ile 1494 yılında başlayan bu yolculuk bugünkü uluslar arası standartlara ulaşıncaya kadar şüphesiz ki çok büyük değişim geçirmiştir.
Muzaaf ( Çift taraflı) muhasebe usulünün kurucusu olan Luco Paciola ile birlikte muhasebenin doğal gelişme seyri sona ermiş, ticaret hayatının gelişmesine paralel olarak yeni usuller de süratle geliştirilmiştir. 
Ticarette ibrenin uluslar arasını göstermesi, muhasebe sistemlerinde de tüm ulusların ortak bir dil kullanmasını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle Uluslar arsı muhasebe standartları geliştirilerek ortak bir dil oluşturulması alanında daha şimdiden azımsanmayacak bir yol kat edilmiştir. Kısa bir süre sonra Çin’de hazırlanan bir bilançoyu hiçbir destek almadan okuyup anlayabileceğimiz gibi, ülkemizde hazırlanan bir gelir tablosu da Şili de aynı şeffaflık içinde okunabilecektir. Bu aynı zamanda ülkelerin ve insanların birbirini daha iyi anlaması, daha doğru ilişkiler kurmasını da sağlayacaktır.
Son yirmi yılda dünyanın ekonomik düzeni hızla değişti. İşletmelerin içe dönük yapıları uluslar arası nitelik kazandı. Bu değişim daha çok bilgiyi, daha sağlıklı bilgiyi ve daha anlaşılır muhasebe tekniklerini de beraberinde getirmiştir. 
Birçok eksiklikleri bulunmasına karşın 3568 sayılı meslek yasası, ekonomik gereklilikleri karşılamaya yönelik çıkarılan bir yasa olarak mesleğimizin yapılanmasında önemli bir kilometre taşı oldu. Bu yasa ile ilk kez, mesleğimizin tanımı yapıldı, işlevi belirlendi, nasıl yürütüleceğine ilişkin kurallar ortaya kondu, unvanlar tanımlandı. 
Hayatın dinamizmi doğrudan mesleki alanda yeni açılımlar getirecek bu yeni açılımlar içinde biz hep Bağımsızlık, Tarafsızlık; Güvenilirlik ilkelerini ön planda tutacağız. Mesleğimizin daha güzel günlere ulaşması temennisiyle saygılarımı sunuyorum.
Mehmet OKKALI
Ankara SMMMO BAŞKANI

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları