İşverenler Fazla Mesai Uygulaması

Son 20 yılda en çok karşılaştığım sorunlarından biri de işyerinde çalışanların kendini memur ve işçi olarak tanıtması aldatmacası karşısında her zaman şunu savundum.

Özel sektörde işçi ve memur ayrımı olmaz.

Herkes işçi olup 4857 ve 6098 sayılı Kanununa tabi,5510 sayılı Kanuna göre 4/1-a SSK değerlendirilir.

Kısaca özel sektörde herkes işçi olarak kabul görür.

İşverenler sizi iki statü verir.

İşçi ve Memur anlamında;

Ø  Memur Beyaz Yaka

Ø  İşçi Mavi Yaka

Özellikle Beyaz yaka olanlar kendini ayrıcalıklı sansalar da günün sonunda işçi olduklarını unutmasınlar.

Özellikle sendikal yapı kavramını ortadan kaldırma adına uygulama da yer bulmuş.

Çalışanların bireysel yada toplu sözleşmelerine göre Fazla Mesaileri kararlaştırılması esnasında yasalara aykırılık olmaz.

Onun için siz çalışanlar memur ve işçi diye ayrıma kanmayınız.

İşyerinde çalışan bazı işçilere fazla çalışma ücreti % 100 zamlı, bayram ve genel tatil ücreti % 200 zamlı olarak ödenmiştir.

İş mevzuatında beyaz yakalı işçi mavi yakalı işçi ayrımı bulunmamaktadır.

Çalışanlar arasında fazla çalışma ve bayram genel tatil ücretleri bakımından farklı oranların uygulanması İş Kanunu’nun 5. maddesine aykırılık oluşturur.

İşyerinde toplu sözleşme var ise toplu sözleşme esasına dahil olanlar için yukarıdaki uygulamayı gündeme getirebilirsiniz.

Şayet toplu sözleşme yok ise çalışanlar arasında ayrımcılık uygulama hakkınız bulunmamaktadır.



T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

Esas No. 2012/36446 Karar No. 2014/27623 Tarihi: 23.09.2014

MAVİ YAKA BEYAZ YAKA AYRIMININ İŞ HUKUKUNDAN KAYNAKLANMADIĞI  ÇALIŞANLAR ARASINDA FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ KONUSUNDA MAVİ YAKA BEYAZ YAKA AYRIMI YAPILMASININ EŞİT İŞLEM BORCUNA AYKIRI OLDUĞU

ÖZET

Dosya içindeki bilgi ve belgelere göre işyerinde çalışan bazı işçilere fazla çalışma ücreti % 100 zamlı, bayram ve genel tatil ücreti % 200 zamlı olarak ödenmiştir. Davalı vekili mavi yakalı çalışanlara belirtilen oranlar üzerinden ödeme yapıldığını açıklamakla birlikte, beyaz yakalı işçilere ise yasal oranların uygulanması gerektiğini savunmuştur.  İş mevzuatında beyaz yakalı işçi mavi yakalı işçi ayrımı bulunmamaktadır. Bu nedenle çalışanlar arasında fazla çalışma ve bayram genel tatil ücretleri bakımından farklı oranların uygulanması İş Kanunu’nun 5. maddesine aykırılık oluşturur. Bilirkişi raporunda, davaya konu işçilik alacaklarının işyeri uygulamasına göre zamlı olarak hesaplandığı seçenek bir değerlendirmeye tabi tutulmalı ve indirim husus da düşünülerek karar verilmelidir.

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=7598

 

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları