İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞININ SÜRESİNDE BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZASI

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞININ SÜRESİNDE BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZASI

(2015/22 Sayılı Genelge Çerçevesinde)

 

Özet

 

6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun idari para cezaları ve uygulanması başlıklı 26 ncı maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde değişiklik yapılmıştır. 6645 sayılı Kanunla 6331 sayılı Kanunda yapılan düzenleme sonucunda kısa vadeli sigorta kolları uygulamalarında meydana gelen değişiklikler Sosyal Güvenlik Kurumunun2015/22 sayılı Genelgesi özetlenerek ve örneklendirilerek aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.

 

Anahtar Kelimeler: İş Kazası ve Meslek Hastalığı, Bildirim Süresi, İdari Para Cezası

 

1- Giriş

 

6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde; İşveren, iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını ise öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü,

 

Sağlık hizmet sunucuları kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün, içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmekle yükümlü kılınmış, anılan Kanunun 26 ncı maddesinde söz konusu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere idari para cezası uygulanacağı öngörülmüş, uygulanacak idari para cezası miktarı da işyerinde çalışan sigortalı sayısına ve işyerinin tehlike sınıfına göre farklılaştırılmıştır.

 

6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde yapılan ve 23/4/2015 tarihi itibariyle yürürlüğe giren değişiklikle, yukarıda belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalarının doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verileceği, idari para cezalarının tebliğ, itiraz ve tahsilinde 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür. Buna göre, 23/4/2015 (dahil) tarihinden sonra meydana gelen iş kazası veya sağlık hizmet sunucuları tarafından konulan meslek hastalığı tanısı nedeniyle 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalarına ilişkin iş ve işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, bu tarihten önceki durumlara ilişkin iş ve işlemler ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince sonuçlandırılacaktır.

 

 

5510 sayılı kanunun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre iş kazası;

 

"a) Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,

 

b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,

 

c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

 

d) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

 

e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,

 

meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaydır "

 

 

5510 sayılı kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre; "Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir."

 

2- İş Kazası ve Meslek Hastalığının Bildirimi

 

6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenlere anılan Kanunun 26 ncı maddesine göre idari para cezaları uygulanacağından, 5510 sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddelerinde işveren için öngörülen bildirim yükümlülüklerinin süresinde yerine getirilmemesi nedeniyle ayrıca idari para cezası uygulanmayacaktır.

 

Açıklama: 2015/22 sayılı genelgenin hükmü yukarıdaki gibi olsa da, 5510 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerinde iş kazası ve meslek hastalığı bildirgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmemesi halinde İdari Para Cezası uygulanacağına ilişkin herhangi bir hüküm yoktu. Sadece 5510 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrasında tazmin yükümlülüğü mevcuttu.

 

  1.  İş Kazasının Bildirim Süresi

 

6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde iş kazalarının hem işverenlerce, hem de sağlık hizmeti sunucularınca bildirilmesi öngörülmüştür. Buna göre, iş kazası bildiriminin işveren tarafından kazadan sonraki üç iş günü içinde, sağlık hizmet sunucuları tarafından da iş kazasının sağlık hizmet sunucusuna intikal tarihinden itibaren en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerekmektedir.

 

İdari para cezasına esas olan bildirim sürelerinin tespitinde; işveren için öngörülen 3 günlük sürenin başlangıcında iş kazasının meydana geldiği tarih, sağlık hizmeti sunucuları için öngörülen 10 günlük sürenin başlangıcında ise iş kazası vakasının intikal ettiği sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvuru poliklinik tarihi dikkate alınacaktır.

 

Not: 5510 sayılı Kanuna göre iş kazalarının işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesindeki sürede 3 iş günüdür.

 

  1.  Meslek Hastalığının Bildirim Süresi

 

6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre işveren, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğrendiği günden itibaren üç iş günü içinde, meslek hastalığı tanısı koymakla yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları ise tanı koydukları vakaları en geç on içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirecektir.

 

İşveren tarafından yapılacak meslek hastalığı bildirimlerinde; sigortalının öncelikle Kurum Sağlık Kurulu tarafından sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğu tespit edilecektir. Daha sonra dosyanın gönderildiği sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından işverene tebligat gönderilerek, işverenden tespit edilen meslek hastalığının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi istenilecektir. Bu bildirimin, tebligatın tebellüğ edildiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılıp yapılmadığı hususu tespit edilecektir.

 

Yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları tarafından yapılacak meslek hastalığı bildirimlerinde ise; sigortalının başvurduğu yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları tarafından meslek hastalığı tanısının konulduğu tarih dikkate alınmak koşuluyla bildirimin on gün içerisinde yapılıp yapılmadığı tespit edilecektir.

 

Not: 5510 sayılı Kanuna göre meslek hastalığının işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesindeki sürede 3 iş günüdür.

 

 

İş kazası ve meslek hastalığı bildirimi, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu ile yapılacaktır.

 

Bildirim Formu(e-Bildirim)elektronik ortamda gönderilebileceği gibi,kâğıt ortamında da doğrudan ya da posta yoluyla da Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili ünitesine gönderilebilecektir. Adi posta ile yapılan bildirimlerde Sosyal Güvenlik Kurum kayıtlarına intikal tarihi, taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta ile yapılan bildirimlerde postaya veriliş tarihi esas alınacaktır.

 

Yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularınca meslek hastalığına ilişkin yapılacak bildirimlerde, söz konusu formun üzerinde yer alan “Meslek Hastalığı Tanı Tarihi” hekimler tarafından mutlaka yazılacaktır.

 

 

İş kazası ve meslek hastalığı bildiriminin süresi içinde yapılıp yapılmadığının tespitinde 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi esas alındığından, 2.1. ve 2.2. numaralı başlıklarında belirtilen süreler içinde söz konusu bildirim yapılmaması durumunda anılan Kanunun 26 ncı maddesinde öngörülen tutarlar üzerinden idari para cezası uygulanacaktır.

 

Bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi nedeniyle idari para cezası uygulanması gereken işverenler ile sağlık hizmeti sunucuları veya yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları, kısa vadeli sigorta servislerince tespit edilerek, işveren servislerine bildirilecektir.

 

 

Açıklama: Burada dikkat edilmesi gereken husus 5510 sayılı kanununa göre iş kazası veya meslek hastalığı olduğu tespit edilen durumun, zamanında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemesi halinde uygulanacak idari para cezası 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine göre değil 6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesine göre uygulanacağıdır.

 

 

İş kazaları, 5510 sayılı Kanun hükmü doğrultusunda mevcut uygulamaya göre, işveren tarafından her bir sigortalı için ayrı ayrı bildirim formu düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna ve aynı anda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine bildirilmektedir. Ancak anılan bildirimlere idari para cezası uygulanması aşamasında aynı vakadan dolayı iş kazasına uğrayan birden fazla sigortalı olması durumunda, her bir sigortalı için yapılması gereken bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene, sigortalı başına idari para cezası uygulanmayacak, iş kazası vaka bazında değerlendirilerek tek ceza uygulanacaktır.

 

Örnek: Beş sigortalının iş kazası geçirdiği olayda işveren üç sigortalı için süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazası bildiriminde bulunmuş diğer iki sigortalının bildirimini yapmamıştır. Bu durumda aynı vaka sonucu iş kazası geçiren ve bildirimi yapılmayan diğer iki sigortalının her biri için ayrı ayrı idari para cezası verilmeyecek ve tek bir ceza uygulanacaktır. Aynı olayda sigortalıların hiçbiri için işveren tarafından bildirim yapılmasa dahi, uygulanacak idari para cezası değişmeyecektir.

 

Ancak aynı işyerinde aynı günde birden fazla iş kazası olması halinde her bir vaka için "3.3. İdari Para Cezası Tutarları" başlıklı bölümünde belirtilen hükümler uygulanacaktır.

 

Örnek: Bir işverenin iş yerinde saat 10:00 da bir kaza, saat 14:00 de başka bir iş kazası meydana gelmesi ve işverenin bu kazalardan birisini bildirmemesi durumunda, bildirim yapılmayan iş kazası için idari para cezası uygulanacaktır. İkisini de bildirmemesi durumunda ikisi için de ayrı ayrı Kanunda öngörülen idari para cezası uygulanacaktır.

 

Meslek hastalıkları da 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre işverence iş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu (Ek-7)  ile sigortalı bazında Sosyal Güvenlik Kurumuna ve aynı anda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine bildirilmektedir. Ancak iş kazalarından farklı olarak, meslek hastalığının o işyerinde çalışan sigortalılarda aynı tarihlerde ortaya çıkması pek mümkün olmadığından işverenin yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları tarafından kendisine bildirilen meslek hastalığını öğrendiği tarihten itibaren süresinde bildirim yapmadığı her bir sigortalı için ayrı ayrı idari para cezası uygulanacaktır.

 

  1.  İş Kazası ve Meslek Hastalığının Sağlık Hizmet Sunucuları/Yetkilendirilen Sağlık Hizmet Sunucuları Tarafından Bildirilmemesi Halinde İdari Para Cezası Uygulanması

 

Sağlık hizmet sunucuları kendilerine intikal eden iş kazalarını poliklinik tarihi itibariyle sigortalı bazında 10 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmeleri gerekmektedir. Söz konusu bildirimin süresi içerisinde yapılmaması halinde idari para cezası uygulanırken vaka sayısı esas alınacaktır. Ancak bir işyerinde meydana gelen iş kazasından birden fazla kişinin etkilenmesi ve farklı sağlık hizmet sunucularına müracaat etmeleri halinde kendilerine intikal eden iş kazası hakkında süresinde bildirimde bulunmayan her bir sağlık hizmet sunucusuna idari para cezası uygulanacaktır.

 

İş kazasına uğrayan sigortalının, ilk müracaat edilen sağlık hizmet sunucusu tarafından başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilmesi halinde, iş kazası bildirimini müracaat edilen ilk sağlık hizmet sunucusu yapacaktır. Sevk edilen hastane tarafından iş kazası bildirimi yapılmasına gerek bulunmamakta olup anılan bildirimin yapılmaması halinde idari para cezası ilk müracaat edilen sağlık hizmet sunucusuna uygulanacaktır.

 

Örnek: Meydana gelen iş kazası neticesinde 7 sigortalı etkilenmiş olup, sağlık hizmet sunucusuna başvuran 7 sigortalının her biri için hastane tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazası bildiriminin yapılması gerekmektedir. Sağlık hizmet sunucusu tarafından söz konusu iş kazası nedeniyle hastaneye başvuran 4 sigortalı için bildirim yapıldığı halde 3 sigortalıların iş kazası bildiriminin yapılmaması halinde, eksik bildirim yapılan sigortalı sayısı dikkate alınmaksızın sağlık hizmet sunucusuna tek bir idari para cezası uygulanacaktır.

 

İşyeri hekimi veya sağlık hizmeti sunucuları; meslek hastalığı ön tanısı koydukları vakaları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularına sevk eder. Yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir. Söz konusu sağlık hizmet sunucularınca süresinde bildirim yapılmayan her meslek hastalığı için sigortalılar bazında ayrı ayrı idari para cezası uygulanacaktır.

 

Örnek Olay: X Kâğıt Fabrikasına ait servis aracı işçileri fabrikaya götürdüğü sırada trafik kazası geçirmiş ve toplam 10 çalışan yaralanmıştır. Bu çalışanlardan 5 tanesi (A) Hastanesine 5 tanesi de (B) Hastanesine kaldırılmıştır. (B) Hastanesine kaldırılan 5 kişiden 2 sinin durumu ağır olduğundan (C) Hastanesine sevk edilmiştir. (A) Hastanesi tarafından 5 kişinin bildirimi yapılmış, (B) Hastanesi tarafından 3 kişinin bildirimi yapılmıştır. (C) Hastanesi tarafından ise hiç bildirim yapılmamıştır.

 

Söz konusu olayda bildirimi yapılmayan 2 kişi için Özel (B) Hastanesine  bir (1) adet idari para cezası (2015 yılı için 2.466 TL) uygulanacaktır.

 

Not: İş kazası bildirimi yapmakla yükümlü olan sağlık hizmeti sunucuları ile meslek hastalığı bildirimi yapmakla yükümlü olan yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları için çalışan sayısı ve işyerinin tehlike sınıfı dikkate alınmayacaktır.

 

 

6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde, 14 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene ikibin Türk Lirası, dördüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen sağlık hizmet sunucuları veya yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularına ikibin Türk Lirası tutarında idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür. Anılan maddenin üçüncü fıkrasında ise söz konusu idari para cezaları, işyerinde çalışan sigortalı sayısı ve işyerinin az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli sınıfta yer alması durumuna göre farklılaştırılmıştır.

 

Diğer taraftan, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrasında, idarî para cezalarının her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı, bu suretle idarî para cezasının hesabında bir Türk Lirasının küsurunun dikkate alınmayacağı öngörülmüştür.

 

Buna göre, 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde öngörülen iş kazası ve meslek hastalığı bildirimlerinin süresi içinde yapılmaması durumunda 26 ncı maddenin ikinci fıkrasının (e) bendinde öngörülen ikibin Türk Lirası tutarındaki idari para cezası her yıl Kabahatler Kanununda öngörülen yeniden değerleme oranı kadar artırılarak uygulanmaktadır.

 

2015 yılı için 2.466 TL olarak hesaplanan idari para cezası tutarı;

 

a) Ondan az çalışanı bulunan işyerlerinden;

 

1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için aynı miktarda,

 

2) Tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde yirmi beş oranında artırılarak,

 

3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde elli oranında artırılarak,

 

b) On ila kırk dokuz çalışanı bulunan işyerlerinden;

 

1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için aynı miktarda,

 

2) Tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde elli oranında artırılarak,

 

3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde yüz oranında artırılarak,

 

c) Elli ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinden;

 

1) Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde elli oranında artırılarak,

 

2) Tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde yüz oranında artırılarak,

 

3) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için yüzde iki yüz oranında artırılarak,

 

uygulanacaktır.

 

İdari para cezasının miktarının tespitinde; işverenler için işyerinde çalışan sayısı ve işyerinin tehlike sınıfı esas alınacak, iş kazası bildirimi yapmakla yükümlü olan sağlık hizmeti sunucuları ile meslek hastalığı bildirimi yapmakla yükümlü olan yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları için çalışan sayısı ve işyerinin tehlike sınıfı dikkate alınmayacaktır.

 

Örnek Olay: 24/04/2015 tarihinde 45 işçinin çalıştığı Fabrika binası inşaatı sırasında sabah 11:00 de taşıyıcı asansörün düşmesi sonucu (A), (B), (C), (D) isimli 4 işçi yaralanmıştır. Saat 15:30 da ise demir kesme işinde çalışan (E) isimli bir işçi elinin kesilmesi sonucu iş kazası geçirmiştir. İşveren tarafından sadece Bay (A) ve (B) nin iş kazası bildirimi süresi içerisinde kuruma yapılmıştır.

 

Bu olayda, Fabrika binası inşaatı çok tehlikeli işyeri olup, işverenin 45 çalışanı mevcuttur. İşverene uygulanacak İdari Cezasında 6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin 3 üncü fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi dikkate alınacaktır. İş yerinde sabah saat 11:00 da meydana gelen olayda iş kazası geçirip kuruma bildirimi yapılmayan Bay (C) ve (D) için 1 adet idari para cezası (2.466,00 TL + (2.466,00 TL x %100) = 4.932,00 TL), 15:30 da meydana gelen ve Bay (E) nin yaralanmış olduğu iş kazası için ise 1 adet idari para cezası (4.932,00 TL) olmak üzere toplam 9.864,00 TL idari para cezası uygulanacaktır. Kaza olayı 23/04/2015 tarihinden sonra meydana geldiği için idari para cezasını Sosyal Güvenlik Kurumu uygulayacaktır.

 

 

6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre uygulanacak idari para cezası miktarının belirlenmesine esas olan işyerinde çalışan sayısı ile işyerinin tehlike sınıfının tespiti aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

 

Not: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından yer aldığı tehlike sınıfları, İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinin ekinde yer alan İşyeri Tehlike Sınıfları Listesinden tespit edilecektir.

 

 

İş kazası bildirimini süresi içinde yapmayan işverenlere uygulanacak idari para cezasına esas olan çalışan sayısı ile işyerinin tehlike sınıfının tespitinde;

 

a) İş kazasının olduğu tarihi içine alan döneme ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmiş ise ay içinde işe giren ve işten çıkan sigortalılar ile birlikte sıfır gün sıfır kazanç bildirilen sigortalılar da dahil edilerek bulunacak sigortalısı sayısı, 

 

b) İş kazasının olduğu tarihi içine alan döneme ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmemiş ise bir önceki aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde bilgileri yer alan ve takip eden aya devreden sigortalı sayısı,

 

c) İş kazasının olduğu tarihi içine alan döneme ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinde iş kazasına uğrayan sigortalının bilgilerinin yer almaması halinde, aylık prim ve hizmet belgesinde bilgileri yer alan sigortalı sayısına kaza geçiren sigortalı sayısı kadar ilave edilerek bulunacak sayı,

 

ç) İş kazasının olduğu işyerinde sigortalı kayıt dışı olarak çalışıyor ise, olayın intikal ettirildiği Sosyal Güvenlik Kurumunun denetimle görevli birimlerince tespiti yapılan ay içindeki çalışan sayısı ve tehlike sınıfına,

 

ç) Asıl işverene bağlı çalışan bir sigortalının iş kazası geçirmesi durumunda, alt işverenlerde çalışan sigortalılar da dâhil edilerek bulunacak sayı ve asıl işverenin tehlike sınıfına,

 

d) Alt işverene bağlı çalışan bir sigortalının iş kazası geçirmesi durumunda, asıl işveren çalışan sayısı toplam çalışan sayısına dâhil edilmeksizin alt işverenin çalıştırdığı işçi sayısı ve tehlike sınıfına,

 

göre belirlenen iş kolu kodu dikkate alınacaktır.

 

  1.  Meslek Hastalığı Bildirimi

 

Meslek hastalığına ilişkin bildirimi süresi içinde yapmayan işverenlere uygulanacak idari para cezasına esas olan çalışan sayısı ile işyerinin tehlike sınıfının tespitinde;

 

a) Sigortalının çalıştığı işyerinin faal olması durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunun tespitini yaptığı meslek hastalığının işverene tebliğ edildiği aydaki çalışan sayısı ve tehlike sınıfı,

 

b) Sigortalının çalışmış olduğu işyerinin gayrı faal veya kapanmış olması durumunda, meslek hastalığının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca tespitinin yapılarak işverene tebliğ edildiği aydaki çalışan sigortalı sayısı bir (1) kabul edilerek ve işyerinin faaliyetini durdurduğu veya kapandığı tarihteki tehlike sınıfına,

 

göre belirlenen iş kolu kodu dikkate alınacaktır.

 

 

Verilen idari para cezasına işverenlerin veya sağlık hizmeti sunucuları/yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının itirazları, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 113 üncü maddesinde belirtilen hükümlere göre sonuçlandırılacaktır.

 

Yapılan itiraza istinaden bildirimin süresinde yapılıp yapılmadığı hususunun araştırılması kısa vadeli sigorta servisleri tarafından yapılacaktır. İtirazlar;  ünite amiri veya görevlendireceği yardımcısı, ilgili şef, dosya memuru ve varsa avukattan oluşan İdari Para Cezası İtiraz Komisyonu tarafından incelenerek, verilen karar imza altına alınacaktır. Kısa vadeli sigorta servislerince düzenlenerek işveren servislerine gönderilecek olan komisyon kararları, işveren servisleri tarafından işverene veya sağlık hizmeti sunucusu/yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucusuna tebliğ edilecektir.

 

Sonuç

 

6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun idari para cezaları ve uygulanması başlıklı 26 ncı maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde yapılan değişiklik sonucunda; iş kazası ve meslek hastalığı bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalarının doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verileceği, idari para cezalarının tebliğ, itiraz ve tahsilinde 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesi hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür. Buna göre, 23/04/2015 (dahil) tarihinden sonra meydana gelen iş kazası veya sağlık hizmet sunucuları tarafından konulan meslek hastalığı tanısı nedeniyle 6331 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalarına ilişkin iş ve işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, bu tarihten önceki durumlara ilişkin iş ve işlemler ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince sonuçlandırılacaktır. 6645 sayılı kanun ile 6331 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ve bu değişiklik sonucunda yayımlanan, 2015/22 sayılı genelge ile 5510 sayılı kanunun 13 ve 14 üncü maddelerinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne aykırı hareket eden işverenler hakkında, idari para cezası uygulanmasına olanak sağlanmıştır.

 

Kaynakça

http://www.alomaliye.com/2015/umut-ciray-iskazasi-ve-meslek-ipc.htm

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları