GSS Borcunuzu Ödemeyin Koalisyon İçin Dua Edin - 1 Ekim 2015

Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) vatandaşa verilen ek süre dün doldu. Yoksul, işsiz ve öğrenciye borç çıkaran bu uygulamanın tutarlı bir tarafı yok. Eğer bir koalisyon hükümeti kurulursa borcunuz sıfırlanacak.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) 1 Ocak 2012 tarihinde hayatımıza girdi. Devlet geliri olmayan ancak sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişilere ‘gelir testi yaptır, yoksulluk durumunu belgele yoksa canını yakarım’ dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu kapsama giren 7 milyon vatandaş tespit etti. Bu kişiler yoksul, işsiz ve öğrencilerden oluştu. Durup dururken borç çıkarılan bu kişilerin büyük bir bölümüne (yaklaşık 5 milyon kişiye) borçlu olduğu tebliğ bile edilmedi.

Hal böyle olunca binlerce vatandaş önce borçlandırıldı. Hemen ardından bu borca faiz işletildi. Borcunuz haberiniz bile olmadan her gün daha çok arttı. Toplam prim alacakları 9 milyar liraya dayanınca uyanıklar yeniden harekete geçti.

Torba Yasa’ya eklenen bir madde ile gelir testi yaptırmayan ve borçlu olduğundan haberi bile olmayan binlerce kişiye af ve yeniden yapılandırma imkanı sunuldu!

Düzenlemeyle gelir testi yaptırmamış kişilere 31 Mart 2015 tarihine kadar başvuru için süre tanındı. Ancak halk beklenen ilgiyi göstermeyince süre 30 Eylül 2015’e uzatıldı.

Dün bu süre tamamlandı.
UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU...
Dün yüzbinlerce vatandaş,  www.turkiye.gov.tr şifresiyle internet üzerinden borcu olup olmadığını sorguladı. İnternet kullanmayı bilmeyenler de; soluğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında aldı. Borcu olduğunu öğrenenler de borç yapılandırması için SGK il müdürlüklerine akın etti.

Devlet kurumları önünde uzun kuyruklar oluştu. İşsizler ve öğrenciler açısından durum çok daha dramatik idi. Ülkemizde ekonominin hali malum. Kimsenin iş bulamadığı bir ortamda oevletin vatandaşa durup dururken borç çıkarması insanların öfkelenmesine neden oldu.   

BUNUN ADI ERKEK EVLAT VERGİSİ
Bu uygulama en çok işsiz genç erkeklerimizi vurdu. Gençler hem işsiz kalıyor, hem yaşı dolayısıyla anne -babasının GSS hakkından yararlanamıyor hem de işsiz ve beş parasız olsalar bile anne-babaları ile birlikte yaşıyorlar diye tüm aileyi içine alan gelir hesabı yapılarak gelirleri yüksek tutulup onlar da borçlandırılıyor.

Gençlerin GSS çilesi bununla da bitmiyor. Örneğin; üniversite öğrencisisiniz ve normal olarak 25 yaşına kadar sigortalı veya emekli anne-babadan faydalanma hakkınız var. Diyelim ki, harçlık kazanmak ve ailenize daha az yük olma amacıyla ders dışı saatlerde kısmi olarak bir iş yerinde çalıştınız. Kısmi çalıştığınız için kendinizden, çalışıyor göründüğünüz için ailenizden yararlanamıyorsunuz ve sizin için de GSS borcu doğmaya başlıyor. Gelir testi bu borcu doğuran unsur değil.

SÜRE BİTTİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Gelir testi yaptırsanız da yaptırmasanız da GSS borçlusu oluyorsunuz. Gelir testi, doğan borcun miktarını beraber yaşadığı ailesinin geliri üzerinden değerlendirme sağlayan işlem. Gelir testi yaptırmayınca kurtulunan bir şey yok. Size tebligat gelmesine veya gelmemesine bağlı olarak ayda şu anki rakamlarla 153 veya 305 liradan biri ile sizi borçlandırıyor.

Süre bittikten sonra yeniden uzatma yapılmazsa geriye dönük gelir testi hakkınızı kullanmamış olacaksınız. Tebligatın gelme veya gelmeme durumuna göre ayda ‘153 veya 305 lira' olarak birikecek borçlar nedeniyle Genel Sağlık Sigortası borçlusu sayılacaksınız. Oysa gelir testi yaptırabilseniz ayda 51 lira veya ücretsiz çıkabilecek bir durumda gereksiz yere fazla borçlanmış olacaktınız.

Ayrıca zorunlu GSS prim borçlarının peşin veya taksitle ödenebilmesi için (çıkan gelir testi sonucuna göre) en geç 02.11.2015 tarihine kadar başvuruda bulunmak gerekiyor.

Gelir testi olmazsa çıkacak taksitlendirmesinden de yararlanmamış olacaksınız. Örneğin; GSS borçlusu olarak hastaneye giderseniz paranızla tedavi olacak veya çıkan borcu tamamen ödemek zorunda kalacaksınız.

ÖĞRENCİLER VE İŞÇİLER ÇIKAN BORÇLA ŞOKE OLDU
Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yapılmasının son gününde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerinde uzun kuyruklar oluştu. Tarım işçisi olarak çalışan İdris Kürkçü, kendisine 9 bin lira borç çıktığını, nasıl ödeyeceğini ise bilmediğini belirtti.  Uzun süredir işsiz olan Nusret İnandı isimli vatandaş da 6 bin liralık prim borcunun şokunu yaşadı. Sigortalı olmadğı için ilaç alamadğını söyleyen İnandı, “GSS’yi duymuştum ama  borçlu çıkacağımı hiç düşünmemiştim. Arkadaşlara sorgulama yaptırdım, 6 bin lira borcum olduğunu söylediler. Ben bu parayı nasıl ödeyeceğim? Birkaç defa muayene oldum, o kadar. Borcun neye göre çıkarıldığını anlamadım” diye konuştu. Yüksek lisans öğrencisi A.Ç ise 6 bin 800 liralık prim borcunu görünce şaşırdı. Kendisine herhangi bir tebligat yapılmadığını söyleyen A.Ç uzun kuyruklar yüzünden başvurusunu yapamadı.

ÇARE MUHALEFET PARTİLERİNDE...
Bugün TV’de dün sevgili Emre Buga ile bu konuyu masaya yatırdık. Benim kişisel tavsiyem son derece net; vatandaşlar bu haksız borcu kesinlikle ödemesin...!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Selin Saye Böke, yine Bugün TV benim yayınımın ardından canlı yayında, ekranlarından son derece önemli bir açıklama yaptı. CHP’nin GSS prim borçlarını tamamen sileceğini açıkladı.  Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP)
ve Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) bu saçma uygulamayı kaldırmak isteyeceğine inanıyorum. Muhalefetin ‘hayır’ diyeceği hiçbir şeyin hayata geçmeyeceği ise aşikar...    

SÜRE KESİNLİKLE UZATILMALI
Dağ gibi kuyrukları eritecek süre uzatımı yapılmalı. Kuyruklar erise bile bu kadar birikimin gelir testini yapmak zamanında yetiştirmek mümkün olmayacağı da göz ardı edilmemeli. Ama asıl beklenen ise işsiz gençler ve kısmi süreli çalışanlar için bu yapay borçların lağvedilmesi. Sanırım 1 Kasım milletvekili genel seçimleri hem siyasi partiler hem de halkımız için bu olumsuzluğu tarihe gömmek için fırsat olacaktır.

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=7981

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları