Gece Çalışma ve Gece Çalışma Ücretinin Hesaplanması

 Buna göre gece çalışanlar içinde İş Kanunu’nda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Kanun’a göre; çalışma hayatında “gece” en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönemdir.  

İşçilerin gece çalışmaları günde yedi buçuk saati geçemez. Bu durum günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın sınırını oluşturur. Yani gece çalışmasında günlük çalışma süresinin azami yedi buçuk saat ile sınırlandırılmıştır.  

Çalışmanın belirli bir bölümünün gece sayılan döneme belirli bir bölümünün gündüz sayılan döneme denk gelmesi halinde işin, işçi yararına yorum ilkesi gereği gece çalışması olarak değerlendirilmesi gerekir.

Kadın çalışanlar her ne şekilde olursa olsun gece postasında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla bir yıl süre ile gece postalarında çalıştırılamazlar. 

İşçilerin gece çalışmaları günde yedi buçuk saati geçemez Bu hal de günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın bir sınırını oluşturur. Gece çalışmaları yönünden haftalık 45 saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da günde yedi buçuk saati aşan çalışmalar için % 50 zamlı olarak fazla çalışma ücreti ödenmelidir.

Mehmet Fatih Geleri Yaklaşım
Kasım 2015

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları