Esnaf ve Sanatkârlara Sunulan Kamusal Destekler Kılavuzu

Esnaf ve Sanatkârlara Sunulan Kamusal Destekler Kılavuzu

Esnaf ve sanatkârlarımızın büyük işletmelere karşı rekabet gücünü artırıp, değişen ekonomik şartlara uyum sağlamaları amaçları ile farklı kurum ve kuruluşlarımız tarafından çeşitli destekler sunulmaktadır. Bakanlığımızca hazırlanan bu çalışmada, işletme sermayelerini güçlendirmek isteyen esnaf ve sanatkârlarımızın kullanabileceği desteklerden ihracat yapmak isteyen esnafımızın ihtiyaç duyduğu desteklere, işyeri almak isteyen esnafımızın yararlanabileceği desteklerden kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel meslekleri icra eden esnaf ve sanatkârlarımızın kullanabileceği desteklere kadar çok geniş bir yelpazede yer alan destekler hakkında bilgilere yer verilmiştir.

SUNUŞ

Sayıları iki milyonu aşan esnaf ve sanatkârlarımız, toplumun tüm kesimlerine yönelik üretimleriyle ekonomik büyümeye ve sosyal sisteme katkı sağlayan, ekonomik dinamizmin ve canlılığın kaynağını oluşturan, refahı tabana yayan, istihdama önemli düzeyde bir katkı veren, bunların yanında istikrarın da temel mekanizması olarak kabul gören bir kesimdir.

Esnaf ve sanatkârlarımızın büyük işletmelere karşı rekabet gücünü artırıp, değişen ekonomik şartlara uyum sağlamaları amaçları ile farklı kurum ve kuruluşlarımız tarafından çeşitli destekler sunulmaktadır. İşletme sermayelerini güçlendirmek isteyen esnaf ve sanatkârlarımızın kullanabileceği desteklerden ihracat yapmak isteyen esnafımızın ihtiyaç duyduğu desteklere, işyeri almak isteyen esnafımızın yararlanabileceği desteklerden kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel meslekleri icra eden esnaf ve sanatkârlarımızın kullanabileceği desteklere kadar çok geniş bir yelpazede yer alan destek imkânları bu kılavuz içerisinde incelenmiştir.

Esnaf ve sanatkârlarımızın bu destekler hakkındaki bilgi seviyesinin artırılması ve bu desteklerden yararlanma oranlarının artırılması amacıyla “Esnaf ve Sanatkârlara Sunulan Kamusal Destekler Kılavuzunu” esnaf ve sanatkârlarımızın istifadesine sunuyoruz.

“Büyümeyi, sürekli gelişmeyi ve kalıcı olmayı hedefleyen, ahlaki değerlerden ödün vermeyen, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eden, teknolojiyi kullanan ve müşteri ile birebir ilişki kurarak müşteriye özel mal ve hizmet üretebilen, işbirliği ve ortak çalışmaya açık esnaf ve sanatkâr oluşturmak” vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüp esnaf ve sanatkârlarımızın ihtiyaç duyduğu her alanda onların yanında olmaya devam edeceğiz.

Bu vesileyle kılavuzun hazırlanmasında emeği geçen başta çalışma arkadaşlarım olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, kılavuzumuzun ilgili herkese faydalı olmasını temenni ediyorum.

Ticaret Bakanı

ÖNSÖZ

Esnaf ve sanatkârlarımız bakkallıktan, mobilya üretimine, minibüsçülükten lokantacılığa kadar hizmet ve imalat sektörlerinde yer alan bütün mesleklerde faaliyet göstermektedir. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlarımızın da finansman destek ihtiyaçları sektörlere göre değişmektedir. Bu kapsamda çeşitli kurum ve kuruluşlarımız tarafından bu ihtiyaçlara yönelik farklı destek paketleri esnaf ve sanatkârlara sunulmaktadır.

Esnaf ve Sanatkârlara Sunulan Kamusal Destekler Kılavuzunda; KOSGEB tarafından verilen destekler; Girişimcilik Destekleri, AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri, İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri, KOBİ Finansman Destekleri, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri ve Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı başlıkları altında detaylı şekilde anlatılmıştır. Ayrıca Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle Halkbank tarafından kullandırılan işletme kredilerinden kaybolmaya yüz yutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlara kullandırılacak kredilere kadar farklı türdeki krediler hakkında detaylı bilgiler de kılavuzda sunulmuştur. Bununla beraber Kredi Garanti Fonu ve Kalkınma Ajansları tarafından verilen destekler detaylı şekilde anlatılmıştır.

Esnaf ve Sanatkârlara Sunulan Kamusal Destekler Kılavuzu’nun esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmada emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.

Necmettin ERKAN

Genel Müdür

Esnaf ve Sanatkârlara Sunulan Kamusal Destekler Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayınız – Ticaret Bakanlığına Link

Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı

 

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları