Çalışma Hayatında Yeni Değişiklikler; İşçilere Müjde!

  Türkiye Büyük Millet Meclisi, genel seçimler dolayısıyla tatile girmeden önce çalışma hayatını yakından ilgilendiren ve önemli düzenlemeleri içinde barındıran yasayı kabul etti. Yasa, Cumhurbaşkanımız tarafından da imzalanıp resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemelerin bir çoğu yaşadığımız üzücü olaylardan dersler çıkarılarak yapılmış değişiklikleri kapsamakla beraber geri kalan düzenlemeler ise çalışanlar lehine yapılan ve bir kısmı da işverenlerin maliyetlerini arttıran değişikliklerdir. Bu günkü yazımda, konu başlıklarıyla yapılan değişiklikleri ve hayatımıza yansımalarını aktarmaya çalışacağım. Söz konusu yasayla yapılan diğer değişiklikleri de başka yazılarımın konusu yapacağım.

BABALARA DOĞUM İZNİ GELDİ;

Çalışanlara yasal olarak verilmek zorunda olan izinler, çalışma hayatını düzenleyen İş Kanununda bölüm olarak yer almaktadır. Ulusal tatil ve genel tatil günleri ile yıllık ücretli izin dışında İş kanununda düzenlenen izinler; evlenme, anne babanın , eşin, kardeş ve çocukların ölümleri halinde verilmesi gereken izinler olarak kanunda yer almaktaydı. İşçinin eşinin doğum yapması halinde işçiye izin verileceği ile ilgili bir düzenleme İş Kanunda yer almamaktaydı. Yürürlüğe giren yeni yasayla insani bir dokunuş yapılarak eşin doğum yapması halinde çalışan erkek işçiye de artık 5 günlük izin verilmesi öngörülmüştür. Eşin doğum yapması halinde işçilere 5 günlük izin hakkı verilirken, düzenlemenin işverene maliyetleri de göz ardı edilmiştir. Oysa hem işçiye bu hak verilirken hem de uluslararası rekabette işverenin zor durumda kalmaması için yapılan yeni düzenlemedeki maliyet devlet tarafından üstlenilerek işsizlik fonundan karşılanabilirdi.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YENİDEN DÜZENLENDİ;                                                    Asgari geçim indiriminde üçüncü çocuk için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) oranı yüzde 5 idi. Değişiklikle bu oran üçüncü çocuk için yüzde 10'a çıkarılmıştır. Böylece, evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu bir çalışan, asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilecektir. Bu değişiklik Mayıs 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Yapılan değişikliğe göre işçiler işverenden aldıkları ücretlerin üzerine aşağıdaki tabloda gösterilen Asgari Geçim İndirimleri kadar daha ödeme alacaklardır.

MEDENİ DURUMU      AYLIK AGİ. TUTARI   MEDENİ DURUMU      AYLIK AGİ. TUTARI

 

 

BEKAR                                       90,11             EVLİ EŞİ ÇALIŞIYOR                   90,11

EVLİ EŞİ ÇALIŞMIYOR              108,14             EVLİ EŞİ ÇALIŞIYOR    1 ÇO.    103,63

EVLİ EŞİ ÇALIŞMIYOR 1 ÇO.     121,65             EVLİ EŞİ ÇALIŞIYOR    2 ÇO.    117,15

EVLİ EŞİ ÇALIŞMIYOR 2 ÇO.     135,17             EVLİ EŞİ ÇALIŞIYOR    3 ÇO.    135,17

EVLİ EŞİ ÇALIŞMIYOR 3 ÇO.     153,19             EVLİ EŞİ ÇALIŞIYOR    4 ÇO.    144,18

                                                                       EVLİ EŞİ ÇALIŞIYOR    5 ÇO.    153,19

 

 

ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARINDA İHALE YASAĞI; 

 Yeni Yasal düzenleme ile ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde, işverenin mahkeme kararıyla  2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanması söz konusu olacaktır. Uygulama sadece ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde yapılacaktır. Kusuru yargı kararı ile tespit edilen işveren, mahkeme tarafından iki yıl süreyle kamu ihalelerine katılmaktan men edilecektir. Kararın bir örneği işverenin siciline işlenmek üzere Kamu İhale Kurumuna gönderilecek ve Kurumun internet sayfasında ilan edilecektir. Yapılan düzenleme ülkemizde son zamanlarda sıkça yaşadığımız ve milletimizi derinden yaralayan olaylardan ders çıkarılarak yapılan bir değişikliktir. İnşallah amacına ulaşır. Bence söz konusu düzenleme ile beraber aynı nedenler dolayısıyla ölümlü iş kazası olayı yaşanan işyeri işverenlerinin kamu bankalarından kredi almalarının da engellemesi gerekmektedir.

S ORU;

Merhabalar, öncelikle böyle bir hizmetten dolayı teşekkür ederim. Benim sorum şöyle;
 Ben eski çalıştığım şirkette çıkış bildirgem 14.08.2015 tarihinde verilmiş fakat bu tarihin 18.08.2015 olması gerekiyor.
Şirkette bunu düzeltilebilecek bir yol varsa düzeltelim diyor. Nasıl bir işlem yapmamız gerekir. Tekrar teşekkürler. Uğur TURSİN

CEVAP:

Uğur Bey;
Konunun iki boyutu var. İlk olarak yapılması gereken hem Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne başvurarak önce verilen işe giriş bildirgesini iptal edip yeni işe giriş bildirgesi düzenleyerek vermek. Aynı işlemi SGK tarafında da yapmak gerekmektedir. Bunun yanında SGK tarafında yapılacak bir işlem daha bulunmaktadır. O da 14.08.2015 tarihi ile 18.05.2015 tarihi arasındaki 4 günlük çalışmanın SGK ya ek prim ve hizmet belgesi ile bildirilmesi gerekmektedir. Yasal süresi dışında verilecek olan söz konusu prim ve hizmet belgesi SGK denetmenleri tarafından belgenin doğruluğu incelenerek işleme alınıp alınmayacağına karar verilecektir.

Mustafa KESKİN

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları