Azerbaycan’daki Süreleri Birleştirip Kısmi Aylık Bağlatmalı mıyım? - 12 Ekim 2015

F.İBRAHİMOĞLU adlı okurum "Özbekistan doğumlu Ahıska Türküyüz. 1996 yılında Türkiye’ye yerleştik. 2002 yılında Türk vatandaşı olduk. 2002 Şubat ayından itibaren 4 bin 300 günlük SSK sigortalılığım var. 07.05.1958 doğumluyum. 1987 yılında Azerbaycan’a sürüldük. Azerbaycan’da 1987, 1993 ve 1994 yıllarından toplam 527 gün sigortam var." diye belirterek soruyor:

1- Azerbaycan’daki sigorta hizmet sürelerimi Türkiye’de işletsem toplam hizmet süremi 25 yıl sigortalılık işletebilir miyim?

2- Askerlik borçlanmam burada da geçerli olur mu? (Askerliğimi Özbekistan’da yaptım)

3- Yurt dışı çalışmam geçerli olmaz ise  kısmi emeklilik olabilmek için askerlik ödesem şu an 4 bin 700 günle emekli olsam ne kadar maaş alırım? 5 bin 400 günü beklesem maaş farkı olur mu?

Yazılarımız esnasında çok sayıda okur mesajı alıyoruz. Elbette bu mesajlar okurların kendiler ve yakınlarıyla ilgili  sorulardan teşekkül ediyor. Bugün de köşemizi biriken okur sorularına ayırmak istediğimizi belirterek okurumuzun cevabına geçelim.  

Azerbaycan ile Türkiye sözleşmeli ülkeler ve bu nedenle de iki ülkedeki sigortalılık süreleri birleştirilerek yurtdışı kısmi aylığı bağlanılabilir. Bu bilgilerle net aylık tutarı belirtmek imkânsız olsa da kısmi aylık tutarının düşük olacağını söyleyebilirim. Zira kısmi aylık bağlatmak amacıyla iki ülkedeki sigortalılık sürelerinin birleştirilmesiyle birlikte yurtdışındaki prim günlerinin Türkiye’ye taşınması sonucunu doğurmayacağından Türkiye’deki sürelerin toplam süreye oranına göre bir aylık bağlanacaktır. Bu da normal aylığın düşük olmasın yol açacaktır. Kısmi aylık bağlanınca yeniden aylık bağlatma imkanı olmayacağından sadece kısmi aylık bağlanmış sürelerin primlerinin ödenmesi ile tam aylığa yükselme ile normal aylık alınabilecektir. Bu da sizin durumunuzda mümkün bulunmamaktadır. Zira sizin Azerbaycan’daki süreleri birleştirip yurtdışı kısmi aylık bağlatmanız her zaman mümkün ise de Azerbaycan’da iken Türk vatandaşı olmadığınızdan oradaki günlerinizi borçlanıp tam aylığa yükseltmeniz imkânsızdır. Bu nedenle ben kısmi aylık bağlatma yerine bekleyip tam aylık bağlatmanızı tavsiye ederim.

Azerbaycan’daki askerlik sürenizi belgelerseniz borçlanmanız mümkün bulunuyor. Türk vatandaşlığına alınanlardan vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler belgede kayıtlı süreyi, belgede kayıtlı sürenin olmaması veya Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlanılabilir.


Doğum Borçlanması

1958 doğumlu eşim 1976 yılında bir özel bankada işe başlamış. 1980 yılı Nisan ayında çocuğumuz olduktan sonra 1980 yılı Kasım ayına kadar ücretsiz izin kullandıktan sonra, 1980 yılı kasım ayına kadar ücretsiz izin kullandı ve Kasım ayında  işten ayrıldı. 1985 yılında ikinci çocuğumuz oldu. 2013 yılı Kasım ayından itibaren SSK'lı olarak işe girdi son çıkan torba yasa gereği her iki çocuk içinde borçlanabilir miyiz? Nejdet GÖZ

Sayın Göz,

Eşiniz 1980 ve 1985 yıllarındaki doğumlarına istinaden toplam bin 440 günlük doğum borçlanması yapabilir. 3 bin 600 günü doldurunca da SSK sigortalılığından emekli olabilir. Özel banka sandığı sigortalılık süreleri içindeki doğum sonrası süreler özel banka sandığı kapsamında borçlanılamıyor ise de 2014 yılında yapılan Yönetmelik değişikliğiyle bu sürelerin SSK statüsünde borçlanılması mümkün bulunuyor.

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8003

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları