İşsizlik Maaşıyla İlgili Sorulara Cevaplar

Önceki yılda bağlanan işsizlik ödeneği yeni yıla sarksa da ödeme süresi dolana kadar başta bağlanan tutardan ödenmeye devam edilir.

2 SORU: Önümüzde kurban bayramı var, işsizlik maaşı bayramdan önce yatar mı?

2 CEVAP: İşsizlik maaşı her ayın 5’inde yattığından bayramdan önce yatacak

3 SORU: 1997 yılından beri çalışıyorum, 6360 günüm var, 46 yaşındayım, uzun yıllar çalıştığım firma batıyor, işsizlik ödeneği ne kadar alabilirim?

3 CEVAP: İşsizlik ödeneği için kendi isteğiniz dışında işten çıkarılmışsınız. Ancak son 120 günde sigortalılığınınız devam etmesi ve son 3 yılda en azından 600 gün (20 ay) prim bildirilmiş olması gerekiyor. Asgari ücretten çalışanlar 2019 için 1.015 TL işsizlik maaşı alıyorlar.

4 SORU: Çalışıyorken askerliğimi yapmaya gittim, geldim, işsiz kaldım, işsizlik maaşı alabilir miydim?

4 CEVAP:Askerlik mecburidir. İşçinin isteği dışındadır. İşçi isteği dışında işsiz kalmış, askere gitmiştir. Askerlik için işten ayrılmak işsizlik maaşına hak kazandırır. Ancak haklı nedenler hariç 30 gün içinde maaşa başvuru yapılmalıdır. Ayrıca son 120 gün işçilik statüsü devam ediyorsa ve son 3 yılda en az 600 gün varsa işsizlik maaşına hak kazanılır. Maaş askerdeyken kesilir, askerden geldikten sonra ödenmeye devam edilir.

5 SORU: Yabancı çalışanlar da işsizlik maaşı alabilirler mi?

5 CEVAP: Yabancı çalışanlar da bir işveren yanında hizmet akdiyle çalıştıklarında 5510 sayılı Kanunun 4.maddesinin 1.fıkrası kapsamında sigortalı sayıldıklarından ve 4a’lılar da işsizlik ödeneği alabildiklerinden evet gerekli şartları sağlamaları halinde alabilirler.

6 SORU: 710 günüm var şu an ancak son 120 gün içinde ücretsiz izinler kullandım, 120 gün şartını ihlal etmiş olur muyum?

6 CEVAP: 18.01.2019 tarihli uygulama ile artık son 120 gün içinde kesintisiz prim yatma şartı, “hizmet akdinin devam etmesi” şeklinde yumuşatıldı. İşçinin doğum vb. gibi ücretsiz izin kullanması işveren ile arasındaki hizmet akidini kesmediğinden hayır 120 gün şartını ihlal etmiş olmazsınız.

7 SORU: Tatil sezonunda otelde çalışıyorum. Bizim için askıda diye bir uygulama yapıyorlar. Altı ay işsiz kalıyorum. İşsizlik ödeneği neden alamıyoruz?

7 CEVAP: Mevsimlik çalışanlar işsizlik ödeneğinin son 3 yıl içinde 20 ay prim şartına takılıyorlar. Ayrıca sezonluk çalışanların sezon çalışması bittikten sonra mevsim bitimi nedeniyle işten çıkışı veriliyor. Burada da son 120 gün sigortalılığın devam etmesi şartına takılma durumu olabiliyor. Bu yüzden “mevsim bitimi” gerekçesiyle işten ayrılışı verilenler işsizlik maaşına hak kazanamıyor.

8 SORU: 7 ay önce evlendim. Ev işlerim var. İş yerinde artık zorlanıyorum, hepsine yetişemiyorum. Evliliğim nedeniyle işten çıksam kıdem tazminatı alabiliyorum ancak kıdem tazminatı alabilir miyim?

8 CEVAP: Cevap evlilik işçinin rızası ile olan bir olgudur. Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumu da kendi rızası dışında işsiz kalma kapsamına girmemektedir. Bu yüzden evlenen işçi kendi tercihiyle işsiz kaldığından işsizlik maaşına başvuruya hak kazanamıyor.

9 SORU: Sigorta konusunda anlaşamadığım için ev hizmetlisi olarak bir süre çalıştığım evden ayrıldım. Ay içinde daha fazla çalıştığım halde beni 10 günden az göstermek istediler. Kabul etmedim. Biz de işsizlik maaşı alabiliyor muyuz?

9 CEVAP: Cevap her ne kadar işten kendiniz ayrıldığınızı belirtseniz de sigortalılığın sağlanmaması işçiye haklı fesih sebebi verir. Ancak yine de öncelikle sigortalı çalışmanızın tespiti yoluna gitmeniz gerekliydi. Mevcut haliyle SGK kayıtlarında hizmetiniz görünmüyor. Önce SGK’ya, tespit edilemezse iş mahkemesine hizmetinizin tespitiyle ilgili başvurmanız gerekiyor. Diğer yandan işten kendiniz ayrıldığınız için işsizlik maaşının “kendi isteği ve rızası dışında işsiz kalmak” şartına takılıyorsunuz.

10 SORU: Bir okulda hizmetli olarak çalışıyorum. Yaz sezonunda şu an 3 ay işsizim. Okullar bittiği için çıktım. Eylülde tekrar devam edeceğim. İşsizlik maaşı alabilir miyim?

10 CEVAP: Çalıştırıldığınız okuldan “okulların kapanması” nedeniyle işten çıkarılmanız “kendi isteğiniz ve rızanız dışında” olduğundan 120 gün ve 600 gün şartını da sağlarsanız evet yaz sezonunda işsizlik maaşı alabilirsiniz. Bu şekilde çalışma mevsimlik çalışmaya girmemektedir.

11 SORU: İşyerinden maaşımı düzenli alamıyordum, eksik veriliyordu, uzun süre mağdur olduk ve bu yüzden haklı olarak işten çıktım, işsizlik maaşı alabilir miyim?

11 CEVAP: Her ne kadar işten çıkışınız haklı sebeple olsa da, örneğin kıdem tazminatına hak kazansanız bile, işten siz ayrıldığınız için işsizlik maaşına hak kazanamıyorsunuz.

12 SORU: Emekliyim. Yine de geçim sıkıntısından bir firmada çalışmaya devam ediyorum. 120 gün ve 600 gün şartını sağlıyorum. Eğer işten çıkarılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim?

12 CEVAP: Emeklilik sonrası çalışmanız SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kapsamına girmektedir. Ayrıca hali hazırda tarafınıza yaşlılık aylığı da bağlanmıştır. Bu durumda isteğiniz dışında işsiz kalsanız da işsizlik maaşına hak kazanamıyorsunuz.

13 SORU: Daha önceden işsizlik maaşı alıyordum ancak maaşın bitimine 3 buçuk ay kala bir imalathanede sigortalı çalışmaya başlayınca işsizlik maaşım kesildi. Bu imalathaneden 2 ay çalıştıktan sonra iş bölümü konusunda anlık bir tartışma yüzünden işten ayrıldım. Kalan işsizlik ödeneğimi alabilir miyim, ne kadarını alabilirim?

13 CEVAP: İşsizlik maaşınız, ödeme süresi bitinceye kadar çalışmamanız halinde ödenmeye devam edilir. Son çalıştığınız imalathanede işten kendiniz çıksanız da ödeme süresinin dolmasına 1 buçuk ay vardır. Kalan 1 buçuk aylık maaşınızı alabilirsiniz. Ancak 2 aylık çalışmanız olduğundan bu sürenin işsizlik maaşı artık ödenmez.

Kaynak:Muhasebeweb

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları