Zemin Oturan Asansör Parası Ödermi

 

Dairesi zemin katta olan bir ev sahibi, ‘ben asansöre binmiyorum ki asansör giderini ödemeyim’ diyemez. Bu kat maliki asansörden yararlanmasa da asansörün giderini ödemek zorundadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ev sahipleri apartmanın ortak yer veya tesisleri üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Apartmana ait asansörün giderlerlerini  ödemeyen ev sahibine aylık yüzde 5 gecikme faizi uygulanır.  

YÖNETİCİSİZ APARTMANLAR

Kamuoyunda Torba  Kanun olarak bilinen İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair  04.04.2015 tarihli ve 6645 sayılı Kanuna göre yönetici ataması yapılmayan apartmanlarda  bulunan asansörlerin güvenli bir şekilde işletilmesinin sağlanması amacıyla aylık bakımları ile yıllık kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun şekilde yaptırılması ve bu işlemlere ilişkin ücretlerin ödenmesinden ve diğer işlerin yaptırılmasından ev sahipleri müştereken sorumlu olacaklar.

BELEDİYENİN SORUMLULUKLARI

Belediyelerinde torba kanuna göre sorumlulukları var. Buna göre belediye sınırları içerisinde belediyelerin, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni hangi idare tarafından verilmiş olursa olsun, hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yıllık periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptırmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet dışı bırakmak gibi yetki ve görevleri var. Belediyelerin  bu yetkilerini usulüne uygun kullanmamaları sonucu oluşacak yaralanma ve ölüm olaylarından dolayı, ilgili belediye yetkilileri 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre sorumlu olacaklar.

DAVA BİLE AÇILABİLİR

Asansörün giderlerini  ödemeyen ev sahibi  hakkında, diğer ev sahiplerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa ve genel hükümlere göre dava açılabilir. İcra takibi yapılabilir. Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tespit edilen borcunu ödemeyen kat malikinin bağımsız bölümü/evi üzerine, yöneticinin veya kat maliklerinden birinin yazılı başvurusu üzerine  borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir.

Kaynak: http://www.gunes.com/yazarlar/arif--temir/apartmanin-zemin-katinda-oturan-asansor-parasi-oder-mi-143472

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları