İşe İade Hakkı

 

İş güvencesi kapsamındaki işçi sudan sebeplerle çıkartılamaz. Aksi halde işveren 'işe iade davası'yla karşılaşabilir. İşçi, fesih bildiriminden itibaren 1 ay içinde işe iade davası açmazsa bu hakkı ortadan kalkar.

İŞ Kanunu uyarınca, en az 6 aylık kıdemi bulunan, 30 ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerindeki işçiler iş güvencesi kapsamındadır. Bu kapsamdaki işçiyi çıkartan işveren, bunu işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayandırmak zorundadır.

AMAÇ TAZMİNAT DEĞİL

Yani iş güvencesi kapsamındaki işçi sudan sebeplerle işten çıkartılamaz. Çıkartırsa da işe iade davasıyla karşılaşabilir. İş güvencesi kapsamındaki bir işçi, fesih nedeninin geçerli bir neden olmadığını düşünüyorsa, işe iade davası açabilir. Ancak burada en önemli şart, fesih bildirim tarihinden itibaren 1 ay içerisinde davanın açılması. Bu süre kaçırılırsa işçinin dava açma hakkı ortadan kalkar. İşe iade davasının amacı, işverenin haksız şekilde işten çıkarttığı işçinin işine geri dönmesidir. Bu nedenle işçi, işe iade davasını kazanır fakat işine geri dönmek için başvurmaz veya işveren işçiyi işe başlatmak istediği halde işçi işe başlamaz ise hem iş başlatmama tazminatı ödenmez, hem de işçi dava süresince çalışmış gibi sayılacağı en fazla 4 aylık ücretini alamaz. Bu nedenle işe iade davası açacak kişilerin bu duruma dikkat etmeleri ve yalnızca elde edecekleri tazminatı düşünerek dava açmamaları gerekmektedir.

SÜRELERE DİKKAT EDİN

Dava karara bağlandıktan sonra işçilerin dikkat etmeleri gereken süreler yeniden devreye girmektedir. Karar tarihinden itibaren bir ay içerisinde işverenin işçiyi işe başlatma zorunluluğu söz konusudur. İşverenin işçiyi işe başlatmaması halinde ödeyeceği tazminat da belirlenir.

İşsizlik maaşı da 4 ay sonra

İŞE iade davası açan işçiye işsizlik maaşı, işe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak bağlanıyor. Örneğin son 120 gün kesintisiz olmak üzere 3 yılın tamamında işsizlik sigortasına prim ödeyen ve işe iade davası açıp kazanan fakat işverenin işe başlatmadığı işsiz, kendisi adına yatırılan primlerin son gününden başlamak üzere 10 ay süresince alabilecektir.

İŞKUR, DÜNYA BAŞKANLIĞINA SEÇiLDi  

DÜNYA Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) Başkanlığı seçimleri salı günü İstanbul’da yapıldı. Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği WAPES’in 10. Kongresine ev sahipliği yapan İŞKUR, oylamada yarıştığı Güney Kore’yi geçerek başkanlığa seçildi. 41 ülkenin oyunu alan İŞKUR’un genel müdürü Nusret Yazıcı, üç yıl boyunca dünya başkanlığı görevini yürütecek. İŞKUR’un son dönemde attığı etkin adımların dünya nezdinde de olumlu değerlendirildiğinin açık göstergesi olan bu seçim sonucu, İŞKUR’a önümüzdeki dönemde önemli bir ivme katacaktır. Dolayısıyla işsizler ve çalışanlar için yeni dönemin hareketli geçeceğini söylemek mümkün.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/bir-ay-icinde-dava-acmayan-ise-iade-hakkini-kaybeder/haber-403731

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları